Назад

Стандартите GS1 - признати в ключовия доклад TradeTech


Набор от технологии, които улесняват глобалната търговия и я правят по-ефективна, приобщаваща и устойчива

Нововъзникващите технологии и дигитализацията, включително използването на отворени глобални стандарти за идентификация и споделяне на данни, ускоряват подобренията по веригите на доставка, както никога досега. Нов доклад на Световната търговска организация (WTO) и Световния икономически форум (WEF), публикуван на 12 април, призовава политици и индустрията да се възползват максимално от технологиите и дигитализацията, за да подобрят търговията, да ускорят икономическото възстановяване и да облекчат веригите за доставка в световен мащаб.

TradeTech е набор от технологии, които улесняват глобалната търговия и я правят по-ефективна, приобщаваща и устойчива. Но за да се ускори глобалното приемане на TradeTech, както е написано в доклада, е необходима международна координация на политиката.

Докладът, озаглавен Обещанието на TradeTech: Политическите подходи за използване на дигитализацията в търговията, препраща към стандартите GS1 и подчертава силата на идентификацията на продукти и локации за извеждането на търговския обмен на следващото ниво. Глобалният номер на търговската единица (GTIN), глобалната класификация на продукти (GPC) и глобалният номер на локация (GLN) са признати като решения за идентификация и класифициране на стоките.

Чрез координиран подход регулаторите и индустрията могат да се възползват от съществуващите технологии като изкуствен интелект (AI), блокчейн, технологията на разпределените регистри (DLT) и интернет на нещата (IoT), за да формират търговията на бъдещето. Глобалните отворени стандарти, като тези които са разработени в рамките на дейността на GS1, според доклада, са от решаващо значение за гладкото прилагане на тези технологии.

Развълнувани сме да видим, че Световната търговска организация и Световният икономически форум признават силата на глобалните отворени стандарти, за да издигнат модернизацията на търговията на следващото ниво. Като неутрална организация за стандарти, ние сме ангажирани да работим с индустрията и регулаторите, така че всички търговски страни, независимо от сектора, да могат да споделят безпроблемно точна информация за по-ефективна, приобщаваща и устойчива глобална търговия“, каза Мигел Лопера, президент и главен изпълнителен директор на GS1.

Този нов доклад следва друга скорошна публикация на Международната търговска камара (ICC) и WTO с практически препоръки за привеждане в съответствие и ускоряване на  прилагането на стандартите за международна търговия. GS1 работи в тясно сътрудничество с ключови международни организации за ускоряване на приемането на глобални стандарти.

Повече за стандартите GS1 може да намерите на страницата на GS1 България www.gs1bg.org или на страницата на глобалния офис на организацията  www.gs1.org