Назад

Инспекцията по труда напомня, че работата на официални празници се заплаща с увеличение


По повод серията официални празници – Великден, Деня на труда (01.05.) и Гергьовден, ИА „Главна инспекция по труда” напомня на работниците и работодателите, че трудът, който се полага в празнични дни във всички случаи, се заплаща с увеличение, което е минимум в двоен размер. Ако този труд се явява и извънреден, той също се заплаща със 100% увеличение, поради което възнаграждението в този случай достига минимум четворен размер.

При подневно отчитане на работното време или при ненормиран работен ден работата в празнични и почивни, респективно неприсъствени, дни винаги е извънреден труд. Той се възлага със заповед на работодателя, за която работникът следва да е уведомен поне 24 часа по-рано. Положеният извънреден труд в почивни и неприсъствени дни се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от 75 на сто.

При сумирано изчисляване на работното време работните дни се определят по предварително изготвен поименен график. В този случай трудът, положен по график в празнични, почивни и неприсъствени дни, не е извънреден, затова с увеличение от поне 100% се заплаща единствено работата на официален празник.

Инспекцията по труда съветва работниците и служителите, които ще работят в дните на официални празници да имат доказателства, че трудът им е възложен със заповед или че е положен по график, които да представят пред Инспекцията по труда, в случай че работата не им бъде заплатена с увеличение.

Официалните празници са регламентирани в Кодекса на труда. През 2022 г. те са от петък 22.04.2022 г. до понеделник 25.04.2022 г. (Великден), а тъй като 01 май, е в почивния ден неделя, неприсъствен е и 02 май (понеделник). Дълъг уикенд ще има и за Гергьовден, тъй като 6 май е в петък.