Назад

Представяне на Местния план за действие – Враца




В периода 12-14 април по линия на проект„RESTART_4Danube“ във Враца се състоя поредица от събития:  Посещение за обмен; Среща на върха и Обучение за устойчиво градско развитие. Търговско-промишлена палата - Враца е един от партньорите по проекта, заедно с Община Враца. Целта на проведените събития беше да се представи на заинтересованите страни и бъдещи бенефициенти Местния план за действие (МПД), разработен в рамките на темата „Зелено градско развитие“.

Планът представлява стратегически документ, който се разработва с цел създаване на условия за прилагане на концепцията за зелени пространства, като стратегия за градска регенерация и разработване на способи за включване на тази концепция в обучителните практики в областите на урбанизма и ландшафтната архитектура. Той се отнася до подобряването на рамката за нов модел на градска регенерация с участието на креативните и културни индустрии.

Първоначалните идеи за МПД в град Враца бяха предствени от местни заинтересовани страни на семинар, проведен като част от същия проект през март 2021 г., когато беше подчертано, че увеличаване на зелените площи в града и използването на природните ресурси като места за отдих, е предпоставка за  развитие на градската среда.

Въз основа на тези заключения, българските партньори по проекта опредeлиха две основни действия на Местния план за действие:

  • Кампания за повишаване на осведомеността за зелените градски площи;
  • Организиране на градски пикник.

Общо пет Местни планове за действие са изготвени от партниращите организации от Крайова (Румъния), Риека (Хърватия), Ваш (Унгария) и Враца (България). Те ще допринесат за постигане на целите за разработване на инструменти и услуги за подкрепа на транснационалното сътрудничество и на политически диалог и обмен на добри практики в творческото градско обновяване.

---------------
За допълнителна информация по проекта: Мая Милова, ТПП-Враца, тел. 092 660273 или e-mail: cci-vr@cci-vratsa.org