Брой 33 (2039), 17-02-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

В Хасково се проведе традиционната среща на бизнеса с дипломатически представители
На 14 февруари в Хасково за двадесет и пети път се проведе традиционната среща на бизнеса от региона, организирана от Хасковската търговско-промишлена палата (ХТПП) със съдействието на Българската търговско-промишлена палата.

Официални гости на форума бяха представители на дипломатически мисии в България – посланиците на  Босна и Херцеговина, Гърция, Ирландия, Казахстан, Кипър,  Китай, Палестина, Словакия, Южна Африка, и съветници към Посолствата на Беларус, Индонезия, Испания, Китай, Руска Федерация, Сърбия и търговки аташе на Република Турция в гр. Пловдив.

От дипломатическите представители на Република България в чужбина участие взеха Ангел Ангелов, генерален консул на Р. България в Истанбул, и Атанас Димов – консул в гр. Одрин. И тази година на срещата присъставаха представители от Търговската палата на Бабаески, Турция, на Търговската борса – Узункьопрю, Турция, както и председателите на 15 регионални търговско-промишлени палати и около 60 представители на фирми. Гост на срещата бе Десислава Господинова от Главна Дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерство на икономиката.

Срещата откри Янчо Янев – председател на УС на ХТПП. Той поздрави гостите на срещата и благодари на представителите на дипломатическия корпус за участието в събитието.  „Идеята на тези срещи е в неформална обстановка да се направят контакти, които да развиват бизнес отношенията на българските работодатели“, посочи в словото си председателят на ХТПП.

Председателят на  УС на БТПП Цветан Симеонов приветства гостите на форума и представи приоритетите на Асоциацията на организациите на българските работодатели за 2020 г. Той акцентира на мерките  за  подобряване на бизнес климата; ускорено решение на проблемите с човешките ресурси и цялостна реформа в енергетиката. „Благодаря на Регионалната палата – Хасково за организацията на срещата, която е възможност за бизнеса да постави въпроси и да направи предложения за подобряване на икономиката“, отбеляза Симеонов.

По време на срещата изпълнителният директор на Тракия икономическа зона - Пламен Панчев, посочи, че се надява скоро в Хасково да бъде привлечен инвеститор, който да е полезен за развитието на икономиката в региона.

На официална церемония Хасковската търговско-промишлена палата отличи фирми и личности за постигнати високи резултати и съдействие за проспериране на регионалния бизнес:

  • Тракия икономическа зона ЕАД - за активно сътрудничество с ХТПП и принос за развитието на Южен централен регион;
  • Винарска изба Катаржина Естейт  получи грамота „Посланик на българското вино по света“;
  • Винарска изба Димитровче ЕООД - за принос в развитието на лозаро-винарския бранш в област Хасково;
  • Бяла вода - Долна Баня  ЕООД  - за активно участие в инициативи на ХТПП в страната  и чужбина;
  • Сдружение Браншова асоциация на ресторантьорите и хотелиерите - Хасково - за ползотворно партньорство с Хасковската търговско-промишлена палата в полза на бизнеса.

Срещата продължи с разглеждане на изложба за дегустация на вина и хранителни продукти. Участие в изложбата взеха 7 винарни и 8 производители на храни от региона.

В рамките на срещата се проведе заседание на Съвета на председателите. Обсъдиха се въпроси от дейността на Единната система на търговско-промишлените палати в България.

На следващия ден участниците в събитието бяха гости на Община Стамболово, област Хасково, където се проведе традиционно зарязване на лозята с празничен водосвет. Кметът на Община Стамболово,  Аднан Йълдъз приветства гостите и пожела на лозарите и винарите в региона плодородна и успешна година. Дипломатите и всички гости се насладиха на фолклорна програма и дегустация на местни вина и храни.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Цветан Симеонов: Трябва да се учим от най-добрите в туризма
Изказване пред 7-мата среща на Националния борд по туризъм Още
Глобален форум GS1 2020
Силата на GS1 да променя начина, по-който работим и живеем Още
БТПП със свой представител на изложението INDIA TELECOM 2020
Над 40 водещи индийски компании в областта на телекома Още
БГ Баркод: с грижа за духа и тялото
Българската фирма „НИК БЮТИ“ ЕООД е въвела най-много продукти за седмицата 3-7 февруари в електронния каталог БГ Баркод Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
В Хасково се проведе традиционната среща на бизнеса с дипломатически представители
Хасковската търговско-промишлена палата отличи фирми за принос в развитието на регионалната икономика Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № РД-04-2 за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт...
ФИНАНСИ
Приключи редовната мисия на МВФ по член IV от Учредителния договор
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Индивидуални административни актове в Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“
ГЛЕДНА ТОЧКА
За предприватизационния и следприватизационния контрол в България
Автор: Институт за пазарна икономика Още