Брой 105 (2111), 04-06-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ ДУХ

Личности от историята: Хасковският търговец и индустриалец Стойчо Марчев


Старите хасковлии добре знаят кой е Стойчо Марчев, но днешните поколения почти не са чували за своя именит съгражданин. Въпреки неизмеримото си родолюбиво дело, той остава в сянката на забравата...

Както често се случва в историята, началото на този бележит житейски път далече не почва лесно, нито пък бляскаво. Стойчо Марчев се ражда през 1879 г. в Хасково, а лошото зрение, на което родителите първоначално не обръщат внимание, му носи неуспехи в училище. Налага се да повтаря класовете, а тежко заболяване на бащата принуждава Стойчо да прекъсне ученето и да почне работа в дюкяна и маслобойната на семейството.

Бащата настоява синът му да учи в „Робърт колеж“ в Цариград, но детето почти не вижда. Така и не се търсят лекари за преглед, нито се купуват очила - такива са времената. "Затова останах без образование, завинаги сляп за света! Аз си знаех мъката и не исках чужда помощ за очите ми. Със сълзи и горчивини карам и досега... Помирих се като обикновен работник при баща си" - признава с тъга Стойчо Марчев.

Първото "техническо" нововъведение, което прави, е, да постави газена лампа в работилницата, за да подобри оскъдното осветление на кандилата.

През 1894г. семейството купува сгради на днешния площад "Свобода" - ниски и схлупени, но с надежда за бъдещето. През 1902 г. Стойчо става съдружник на баща си, а на следващата се сгодява за Кица Сотирова.

Стойчо иска да е в крак с техническия прогрес. В новата работилница той въвежда двусменен режим на работа, а впоследствие поръчва от Англия моторче и хидравлична преса.

Балканската война през 1912г. го откъсва от работилницата и Марчев, въпреки проблемите със зрението си, воюва в Сърбия. След завръщането си от фронта купува десет декара земя до сегашната хасковска автогара. Внася нови машини и увеличава производството. Почти всяка година строи нови здания, а в края на живота си родолюбивият българин прави дарение, с чиято помощ се построява техническо училище в града.

"Всичко постигнахме с честен труд и разум. Спечелихме го с помощта на обществото и хората. Сега го връщаме на тях, да го ползват и да ме споминат" - пише в завещанието си Стойчо Марчев.
На 5 май 1948г. с решение на Министерството на индустрията в Хасково се създава Народна механоелектрическа гимназия "Стойчо и Кица Марчеви".

Стойчо Марчев подпомага почти всички благотворителни начинания в града. През 1927 г. той заедно със съмишленици построяват в двора на църквата “Св. Димитър” сиропиталище за деца. През 1925 г. в Хасково е създадено и женското благотворително дружество „Развитие”, а през 1931 г. се учредява Окръжно благотворително дружество „Утеха” за подпомагане на бедни и болни граждани.

Активно участие в тези дейности взема Кица Марчева. За съжаление, природата лишава от собствено поколение тези благородни хора, но Кица и Стойчо ощастливяват стотици деца, подпомагайки щедро домове за сираци.

На 8 април 1938 г., 5 години преди смъртта си, Стойчо Марчев се явява пред нотариус и прави публично своето колосално завещание на Хасковска община – над 40 милиона лева стари пари. Оставя недвижими имоти, около 8,500 кв.м в центъра на Хасково и стопанисва Техническо-занаятчийското училище.

Така – с впечатляващ размах и с благородство, някогашното полусляпо момче остава завинаги в историята на града си и на държавата.

Източници: 

Енциклопедия „Дарителите“

Туристически инф. център -  Хасково

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП относно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси
Безплатен уебинар на тема: „Правила за онлайн търговците и разрешаване на потребителски спорове“ - 10 юни, 10 часа
Организатори: EEN към БТПП и Европейски потребителски център към Комисията за защита на потребителите Още
БТПП продължава с представянето на програмата „Еразъм за млади предприемачи“ пред студенти
Изисквания и ползи, финансови параметри и стъпки за кандидатстване Още
ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ НА ТРУДА
НСИ: БВП на един зает се увеличава с 2.5% през първото тримесечие на 2020 г.
Заетите лица в икономиката са 3 398 хил. Още
БИЗНЕС И КОРОНАВИРУС
МЗХГ стартира прием по три извънредни мерки от ПМДР 2014-2020 г. на стойност 17 млн. лв.
Пряко подпомагане на засегнатите от COVID-19 близо 720 оператора - рибари, собственици на риболовни кораби, аквакултурни стопанства Още
БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ ДУХ
Личности от историята: Хасковският търговец и индустриалец Стойчо Марчев
Eдин от най-ярките представители на хасковския стопански живот през първата половина на 20 век Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
НАП и бизнесът продължават обсъжданията на Наредба Н-18
Предложенията ще бъдат допълнително разгледани преди публикуването им за обществено обсъждане Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
НС одобри на второ четене промени в Закона за техническите изисквания към продуктите
Оптимизират се дейностите по предоставяните административни услуги Още
ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
Агенция по вписванията не изпраща образци на декларации по електронна поща
Фалшиви писма по електронна поща се изпращат до потребители на институцията Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Благодарение на европейското финансиране България би могла да инвестира повече средства за модернизация на икономиката и въвеждане на високи технологии
Справедливи минимални работни заплати: Европейската комисия започва втория етап от консултацията
Не се предвижда въвеждане на единна европейска минимална работна заплата Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Онлайн информационна сесия: „Възможности за развитие на българския космически сектор"
9 юни 2020 г. от 10.00 до 12.00 ч; необходима е предварителна регистрация Още