Брой 118 (2124), 23-06-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ

Индийският бизнес настоява за рестартиране на преговорите за сключване на Всеобхватно споразумение за свободна търговия и насърчаване на инвестиции между Индия и ЕС


СТИВ Делхи

Федерацията на индийските експортни организации (FIEO) и Съветът за насърчаване износа на дрехи в Индия (AEPC) през изминалата седмица са изпратили официални писма от името на техните ръководства и членове до министъра на търговията и индустрията на Индия, Пиуш Гоял, с настоятелно искане за спешно рестартиране на преговорите за сключване в най-скоро време на Всеобхватно споразумение за свободна търговия и насърчаване на инвестиции между Индия и ЕС

В писмата се посочва, че споразумението за свободна търговия и инвестиции между Индия и ЕС, чийто преговори бяха замразени през май 2013 г., е жизненоважно за индийската икономика, особено предвид настоящата световна икономическа рецесия и необходимостта от възстановяване на индийския износ.

Отбелязва се, че подписаното наскоро подобно споразумение между ЕС и Виетнам, което реално ще влезе в сила от юли т.г., ще направи редица индийски стоки неконкурентни на европейския пазар и Виетнам ще измести Индия от пазарите на ЕС.

Очаква се сключеното Споразумение за свободна търговия и насърчаване на инвестициите между ЕС и Виетнам да се отрази изключително неблагоприятно на индийския износ за ЕС на следните стоки: облекла и текстил; обувки; кожени изделия; чай и кафе; морски продукти.

Понастоящем ЕС е най-големият експортен пазар за Индия, формиращ през 2019 г. 18% от общия индийски износ и равняващ се на 52.2 млрд. щат. долара. Същевременно Виетнам през изминалата година е изнесъл стоки за ЕС на стойност 52.2 млрд. щат. долара и се очаква този износ да нарасне значително през следващите две години, в резултат на сключеното споразумение за свободна търговия между Виетнам и ЕС. Виетнамските стоки, които няма да се обмитяват в ЕС ще изместят индийските стоки и ще ги превърнат в неконкурентноспособни на европейския пазар.

В писмата се посочва също така, че понастоящем в резултат на сключеното ССТ между ЕС и Виетнам и разразилата се световна пандемия от Ковид-19, редица европейски инвестиции от Китай се пренасочват към Виетнам, а не към Индия. 

В тази връзка FIEO и  AEPC настояват индийското правителство да предприеме спешни стъпки за рестартиране на преговорите за сключване на Всеобхватно споразумение за свободна търговия и насърчаване на инвестиции между Индия и ЕС, което е жизнено необходимо за индийската икономика, изправена пред най-голямата икономическа криза в страната през последните 40 години.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Обсъждане на инициативи за насърчаване на търговско-икономически отношения между България и ЮАР
Среща с Н.Пр.Табо Тахе, посланик на Република Южна Африка Още
Проучване на интерес към онлайн събитие относно възможностите за инвестиции и туризъм в Киргизстан
Целта е разширяване на износа ни към централноазиатската република Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Кръгла маса: Иновативни подходи за финансиране на проекти на стартъпи и МСП в индустрията
Пловдив, Търговско-промишлена камара, 30 юни 2020,13:30 ч Още
КОНКУРСИ
Конкурс за работещи и работодатели се организира в рамките на Европейската кампания за деклариран труд
Награди до 500 евро Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект за промени в Наредба Н-18
Софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) се въвеждат до 31.12.2020 г. Още
Повторно обществено обсъждане на процедура за подбор на проекти „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19"
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
CEN публикува безплатно Споразумение на работен форум за маски за лице за населението
Минималните изисквания за моделиране, производство и оценка на характеристиките на маските за лице Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Индийският бизнес настоява за рестартиране на преговорите за сключване на Всеобхватно споразумение за свободна търговия и насърчаване на инвестиции между Индия и ЕС
СТИВ Делхи Още
ЕС- Корея - виртуална бизнес конференция за бъдещето на търговията, 02 юли 2020
СТИВ - Сеул Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейският парламент настоява за допълнителни действия за спасяване на туризма в ЕС
Кризата - възможност за модернизиране на туризма в ЕС и за по-устойчивото му развитие Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство