Брой 107 (617), 09-06-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Ръст на инвестициите и увеличен туристопоток - очакваните резултати от диалога между Китай и 16-те страни от Централна и Източна Европа


Китайската страна избра министър Драгомир Стойнев да представлява 16-те страни от Централна и Източна Европа на срещата с вицепремиер на Китай г-н Ян Дзиечъ, в рамките на провеждащата се Министерска конференция по въпросите на икономическото и търговското сътрудничество в град Нинбо  (8-11 юни).

"Активно ще си сътрудничим с Китай в сферите от взаимен интерес. Ще насочим усилията си за увеличаване на стокообмена и инвестициите между Китай и страните от Централна и Източна Европа", акцентира министър Стойнев по време на изказването си. По думите му високото ниво на представяне на официалните и бизнес делегации на министерската среща в Нинбо е доказателство за желанието на страните от ЦИЕ да увеличат значително стокообмена с Китай.

"Подкрепяме Инициативата за развитие на партньорството между Китай и страните от ЦИЕ в сферите от взаимен интерес – търговия, инвестиции, иновации, селско стопанство, инфраструктура и транспорт, енергетика", категоричен бе Стойнев. От името на 16-те страни от Централна и Източна Европа министър Стойнев подчерта, че само две години след началото на Инициативата за развитие на сътрудничеството между страните от ЦИЕ и Китай има нова динамика на отношенията – засилен е политическият диалог, търговско-икономическият обмен е увеличен, активизирани са контактите между местни бизнес организации.

"За нас най-важния резултат от интензифициране на икономическите взаимоотношения между страните ще се изрази в ръст на китайските инвестиции в страните от ЦИЕ, както и по-осезаемо присъствие на китайски компании в индустриални и икономически зони", подчерта Стойнев. Той допълни, че достъпът на европейски продукти на стратегическия китайски пазар трябва да бъде улеснен. От името на 16-те страни от Централна и Източна Европа министър Стойнев обяви като приоритет и увеличаване на туристопотока от Китай. По неговите думи страните от ЦИЕ ще обменят опит с китайските си колеги и в сферата на образованието, науката и културата.

По време на срещата вицепрезидента Ян подчерта, че Китай ще изнася, но същевремeнно и ще внася повече стоки от страните от Централна и Източна Европа. Той бе категоричен, че китайската страна ще продължи да насърчава местните компании да участват в инфраструктурни проекти в европейските страни и да предоставят финансиране по тях. Вицепремиерът Ян подчерта, че възможностите за увеличаване на инвестициите и туристопотока между България и Китай са отлични.

Министерската конференция в Нинбо (провинция Джъдзян) е съпътствана от изложба на стоки от страните от Централна и Източна Европа.  В изложбата от общ характер участват 15 български производители: Аскания Кастинг ООД – Етрополе (проточна система „Еко-Свежест“, вентилатори), Булаттарс Продакшън Компани ООД – София (розова вода, розово и лавандулово масло), Български Винопроизводители ЕООД – София (вино), Винпром Ямбол ЕАД – Ямбол (вино), Г Агро ЕООД – Вълчи дол, обл. Варна (минерална вода), Клас Олио ООД – Карапелит, обл. Добрич (слънчогледово олио, слънчогледов шрот, белена слънчогледова ядка), Ковекс 2 ЕООД – Панагюрище (вино), ЛВК Винарска изба Брестовица – Брестовица, обл.Пловдив (вино), Олинеза ООД – Костинборд (майонези, сосове, кетчуп, конфитюри, мед, олио), Панда – ИП ЕООД/Винола Уайнс – София (вино), Ред енд Голд ЕООД – София (парфюмерия и козметика), Тонеш ООД – Бургас (натурална козметика), ЕТ Розвалей ТУР – Антония Драганова – София (розово и лавандулово масло и вода), Филипополис РК ООД – Пловдив (млечни продукти), Холидей Н.Ю.С ООД – Разград (вино).

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП подкрепя поредната инициатива на Джуниър Ачийвмънт България за връзка обучение – бизнес
На най-големия младежки бизнес форум „Изгряващи звезди” 350 ученици и студенти представиха компаниите си Още
Обучение по проект MILD HOME за проектиране и изграждане на еко селища
БТПП, Столична община и Европейски институт по труда са партньорите по проекта Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Словенска делегация в Бургаската търговско-промишлена палата
Логистични решения за водния, въздушния и сухопътния транспорт представи словенската фирма Актуал И.Т. Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Спад в строителството през април
Намалението е с 1,3 на сто спрямо март Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Нови европейски пари за наука и образование
Автор: Зорница Славова, Институт за пазарна икономика Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за техническите изисквания към продуктите
Министерството на икономиката и енергетиката предлага проекта във връзка с изпълнение на Плана за намаляване на регулаторната тежест за бизнеса Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
Ръст на инвестициите и увеличен туристопоток - очакваните резултати от диалога между Китай и 16-те страни от Централна и Източна Европа
Министерска конференция по въпросите на икономическото и търговското сътрудничество в китайския град Нинбо Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Здравословни и безопасни условия на труд: Стратегическа рамка за определяне целите на ЕС за периода 2014—2020 г.
По-добра закрила на над 217 млн. работници в ЕС от трудови злополуки и професионални заболявания Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национален конкурс "Най-зелените компании в България 2013“
Независимо от сферата, независимо дали е голяма или малка, всяка компания има шанс за своя Зелен Оскар Още