Назад

Иновации от Чехия правят световна премиера и в България


България е една от страните, в които ще имат световна премиера иновативни  изделия, разработени в Чехия. Те са направени  на базата на нанотехнологии в областта на медицината и екологията. Това стана ясно по време на делова среща в Пловдив, в която участваха представители на  дипломацията, администрацията и бизнеса, а неин домакин беше почетният консул на Чехия в града доц. д-р Иван Соколов.

През октомври в София да бъде представен уникален модел  предпазна маска с наночастици, която значително повишава защитата на хората срещу вируси и е особено полезна за медицинския персонал. Това съобщи Петър Вавра, заместник-посланик на Чехия в София и първи секретар на посолството. Сред революционните иновации са също фасадна боя, действаща като филтър, който поема вредните емисии във въздуха и го пречиства, както и устройство за дезинфекция на превозните средства от градския транспорт, което поддържа повърхностите чисти в продължение на дни.

Чешките фирми винаги са се интересували от българския пазар и сега се стремим да отворим по-широк път за бизнеса чрез проекта „Икономическа дипломация” на нашето Министерството на външните работи, заяви Петър Вавра. Вече има успешни примери за инвестиции на български фирми в Чехия, която е място за „отскок” към Западна Европа, и за инвестиции на чешки компании в България, каза Тодор Краевски, председател на Чешко-българската търговска камара.

Опазването на околната среда е една от  областите на особено активно сътрудничество. Вече водим разговори как да приложим чешкия опит в екологичния транспорт, за да се подобри качеството на въздуха в града, заяви заместник-кметът на община Пловдив Тодор Чонов. Той съобщи още, че се проучва и моделът за газификация на Чехия, където 98% от битовите сгради са минали на синьо гориво. Това са част от експресните мерки, които община Пловдив предприема, след като бе осъдена заради замърсяването на  въздух, допуснато много години назад, добави зам.-кметът Чонов.  Тодор Краевски припомни, че чешката компания „Симекс” вече дълги години работи в България в областта на електротранспорта и си сътрудничи с ЕВН, за да се постигне по-екологично отопление в Пловдив.

Като пример за внимателно отношение на инвеститор към околната среда бе посочен българският клон на чешката фирма „Би Ти Ел”, който произвежда електронно медицинско оборудване в Пловдив  и го изнася в над 100 държави, а сега строи нова фабрика в града. Ще бъде газифициран  районът около нея, тя ще има соларни панели на покрива и дори  гора пред входа. Това съобщи управителят Георги Петков. Много компании от Чехия вече проявяват интерес да инвестират в България и ние активно им помагаме, защото си заслужава, бе категоричен той.