Брой 26 (536), 06-02-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНВЕСТИЦИИ И ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА

Връчиха наградите „Инвеститор на годината 2013”


Наградата за цялостна дейност беше връчена от министър-председателя Пламен Орешарски – на “АББ България”

За осма поредна година бяха връчени наградите “Инвеститор на годината 2013″. Инициатор на класацията е Българската агенция за инвестиции, а целта е да бъдат отличени най-значимите инвестиционни проекти, реализирани през изминалите 12 месеца в България. Отличията бяха в 7 категории.

Компанията за електрическо оборудване "АББ България", която приключи изграждането на своя четвърти завод у нас, е инвеститорът на 2013 г.

Производителят на алуминиево компоненти за автомобилната индустрия "Монтюпе" (собственост на френската Montupet) грабна статуетката в сектор "Машиностроене". През миналата година компанията разшири производствените си мощности в Русе с инвестиция от 20 млн. евро. С плакети в същата категория бяха отличени "Балканцинк" и основният й акционер - италианската Sicom, за изграждането на завод за метални изделия и поцинковане в Русе. Награда получи и "Хроновски БГ", която изгради завод за автомобилни компоненти в Първомай.
Концесионерът на летищата във Варна и Бургас "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт" беше отличен в сектора "Транспорт и логистика" за изграждането на два нови пътнически терминала.
В областта на информационните технологии статуетката получи "Комвърс България" (собственост на американската Comverse) за изграждането на експертен и развоен център в София. Отличена беше и "Експириън България" за оптимизиране и развитие на бизнес процеси и високотехнологични решения.
Три компании получиха награди в хранително-вкусовата промишленост: "Амилум България", която през миналата година пусна нов завод за кристална декстроза с инвестиция от 42 млн. лв. ;  "Бритос"  - за изграждане на нова пивоварна; "Вкусна ядка" - за построяването на фабрика за пакетиране на ядки край София.
Дружеството "Феърплей пропърти" беше отличено в областта на туризма за проекта си "Санта Марина".
Три компании получиха награди в сферата на електротехниката и електрониката: "Лем България" (на швейцарската LEM Group) за новата й производствена база край София; "Леми трафо" - за разширяването на завода си в Перник; "Оптикс"  - за инвестицията си в нов цех за средна и едрогабаритна оптика в Панагюрище.
В областта на химическата индустрия статуетката бе връчена на "Софарма", която през миналата година откри нов завод за твърди лекарствени форми. Плакет получи козметичната компания "Арома" за инвестицията си в изцяло нов завод. "България флуорит" (част от групата Solvay) беше отличена за разработването на находището за калциев флуорит в село Чипровци, област Монтана.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Предложения на БТПП за повишаване на заетостта бяха коментирани с Агенцията по заетостта
Палатата настоява помощите за трудоспособни безработни да се предоставят след и само при полагане на общественополезен труд Още
БАЕЗ и БТПП ще си партнират за популяризиране на експортното застраховане
Застраховането на финансови рискове дава възможност за минимизиране на кредитния риск при отсрочено плащане, предоставяне на по-конкурентни условия на партньорите… Още
Покана за участие в дискусия за Споразумението за партньорство между ЕС и САЩ
Търси се гледната точка на бизнеса за въздействието и изгодите от сключването на Споразумението Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлените палати на Бургас и Липецк подписаха Споразумение за сътрудничество
Големият брой на трайно установилите се руснаци в Бургаска област и нарастващият интерес на руските туристи са добри предпоставки за развитие на двустранните отношения Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Фискалната позиция на страната е стабилна, сочи изпълнението на Републиканския бюджет за 2013 г.
Отчетените стойности за дефицита и държавния дълг са по-ниски от заложените в бюджета за 2013 г.; нивото на фискалния резерв надхвърля заложените законови изисквания Още
ИНВЕСТИЦИИ И ИНВЕСТИЦИОННА ПОЛИТИКА
Връчиха наградите „Инвеститор на годината 2013”
Отличени са най-значимите инвестиционни проекти, реализирани през изминалите 12 месеца в България, в 7 категории Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Авторско право: трансгранични лицензи за онлайн музикални услуги
Европейският парламент одобри нови правила за авторско право върху музика Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Единадесета конкурсна сесия по програма “ЕВРОСТАРС“
Краен срок за представяне на конкурсни предложения: 13 март 2014 г. Още