Назад

Инвест София представи платформата Jobs in Sofia


По инициатива на Центъра за развитие на устойчиви общности и на Българското училище за политика екип на Инвест София представи платформата ни Jobs in Sofia пред новоучредения Борд по застъпничество на бежанците у нас. Eксперти от отдел “Инвестиционен анализ” - Йоанна Драгнева и Георги Брезин, разговаряха с бежанци от Украйна, Афганистан, Иран, Йемен, Сирия и Кувейт и дадоха насоки за възможностите, които сайта предлага на хората, потърсили убежище у нас. 

В Jobs in Sofia всеки чужд гражданин, който иска да установи ежедневието си в София и страната, може да потърси работа, като попълни информация за себе си, за своя професионален опит и да кандидатства за свободни работни позиции, които партньори на Инвест София от бизнеса обявяват в платформата. Сайтът е достъпен на украински, руски, английски и български език и беше създаден от Столичната община и Инвест София в първите дни след началото на войната в Украйна, за да бъде в помощ на украинските бежанци. За актуализирането на платформата Инвест София работи не само с компаниите в столицата, но си сътрудничи и с другите големи общини в България. 

Сформирането на Борд по застъпничество за бежанците у нас е част от проекта „Партньорство за устойчиво приобщаване на бежанци“, който се изпълнява от Център за развитие на устойчиви общности и Българско училище за политика с финансовата подкрепа на фонд “Активни граждани” България. Неговите членове вече са преминали обучение в три модула и в момента се срещат с представители на различни институции, за да придобият нужните знания и умения, които да им позволят интеграция, участие в обществените процеси у нас и възможност да помогнат на други бежанци в България.

Обратната връзка, която се получи по време на срещата с Борда, беше, че платформата и интересна и полезна и макар да е стартирала по повод бежанския поток от Украйна, тя може да бъде доразработена и адаптирана така, че да предоставя възможности и за потърсилите убежище от други държави като Афганистан, Иран, Йемен, Сирия, Кувейт и др.