Брой 221 (731), 17-11-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО

Социално и икономическо развитие на българските региони

Автор: Явор Алексиев, Институт за пазарна икономика

Публикуваното изследване „Регионални профили: показатели за развитие” 2014 показа задълбочаващите се различия между Северна и Южна България и необходимостта от реформа на редица политики на местно и национално ниво. Изследването се базира на 59 индикатора, разпределени в осем групи: икономика, данъци и администрация, инфраструктура, демография, образование, здравеопазване, околна среда и социална среда.

Тук ще ви представим основните тенденции, които ни направиха впечатление при оценката на състоянието на областите във всяка една от тях, както и разпределението на областите в зависимост от общата им оценка в различните категории.

Икономика

Пирамидалната структура на разпределението на областите показва задълбочаващите се икономически различия. Степента на икономическо развитие на областите Бургас, Габрово и София (област) е оценена като „много добра”, като основната разлика между тях и областите Варна, Стара Загора и Пловдив се наблюдава по отношение на бързия темп на усвояване на европейски средства (в Габрово и Бургас) и повишаващия се чуждестранен инвеститорски интерес (и към трите области). Областите чиято оценка се влошава от 2013 г. са Благоевград, Враца и Перник заради влошените показатели на пазара на труда и ниската инвестиционна активност. Постепенното подобряване на ситуацията на пазара на труда във Варна през 2013 г. приближи областта към групата с „много добра” оценка за икономическо състояние. В противовес на това стои намаляващият обем на чуждестранните инвестиции и ниската усвояемост на европейски средства.

Данъци и администрация

При определянето на оценките в категория „данъци и администрация” огромна роля играят два фактора: 1) нивото на местните данъци и такси и 2) оценката на бизнеса за качеството на административните услуги (вкл. усещания за корупция, оценка за електронните услуги и други показатели). Причината за ниската оценка на области като София (столица) и Варна е именно във високата данъчна тежест и ниските оценки, които получават местните администрации. Подобна липса на доверие и добро мнение към работата им се наблюдава и в предходни изследвания сред бизнеса и гражданите. Прави впечатление, че сред водещите икономически центрове в страната единствено областите Бургас и Стара Загора получават „добра” оценка. През тази година се забелязва чувствително подобрение в оценката на област Кюстендил, която може да се обясни с повишеното доверие на бизнеса и гражданите, вероятно в резултат на проведената антикорупционна кампания на местно ниво.

Основните тенденции и разпределението на областите в зависимост от общата им оценка в други категории– инфраструктура, демография, образование, здравеопазване, околна среда, социална среда - ТУК

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща в Солун на Борда на директорите на Бизнес съвета към Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество
Молдовската търговска палата пое ротационното председателство на Съвета Още
Обучение по права на интелектуална собственост, авторски и сродни права
Целта е насърчаване на творческата и научно-изследователската дейност и промотиране на широк достъп до иновации Още
Нови членове на Палатата
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Конференция „Предстоящи предизвикателства пред българската икономика, произтичащи от членството в Европейския съюз“
18 ноември 2014 г., Кемпински хотел Зографски, София от 9.00 часа Още
Публична лекция на Посланика на Франция Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан на тема „Европейското бъдеще на Балканите”
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Очакват се по-малко инвестиции в промишлеността през 2015г.
Най-голям интерес през следващата година ще има към вложенията за увеличаване на производствения капацитет Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Проект „Красива България“ открива днес кампания за набиране на кандидати за участие през 2015 година
Кампанията ще продължи до 19 януари 2015 г., включително Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
Социално и икономическо развитие на българските региони
Автор: Явор Алексиев, Институт за пазарна икономика Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Технологичното бъдеще на Европа: как дигиталната революция ще промени живота ни
Европа изостава от САЩ по ръст на производителността от 1995 г. насам Още