Назад

Кабинетът очаква сценарии за енергиен преход


Комисията за енергиен преход към Консултативния съвет за Европейската зелена сделка разработва сценарии за енергийния преход. Те включват моделиране на потреблението на електрическа енергия и на развитието на електроенергийния сектор. Фокусът е върху развитието на нови нискоемисионни мощности и плавен и структуриран преход към декарбонизация, който ще осигури яснота и предвидимост както за индустрията, така и за потребителите на енергия в перспектива до 2050 г.

Това стана ясно на тричасова среща на премиера акад. Николай Денков и министри от кабинета с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“. Тема на разговора бяха Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони, които са в процес на обществено обсъждане до края на септември т.г.

Моделирането представя възможните варианти за развитие на съществуващите електроенергийни мощности и въвеждането на нови, за необходимите за това инвестиции, за ефекта върху въглеродните емисии и др. Сценариите ще послужат за изготвяне на пътна карта за климатична неутралност.