Брой 12 (2268), 19-01-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ

Предложение на Комисията за финансов надзор относно промени в КСО


Във връзка с промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО), внесени от МС в парламента, Комисията за финансов надзор предлага в свое становище хората да могат да изберат дали да получават само една държавна пенсия или две - от хазната и от частен фонд, без ограничения в срока, до самия момент на пенсионирането си.

Предвижда се хората, които поучават две пенсии, да взимат държавна пенсия в по-малък размер. За да направят правилен избор, не трябва да бъде поставян срок от няколко години преди пенсиониране, в който хората могат да прехвърлят парите си от частния фонд в Държавното обществено осигуряване (ДОО), посочват от КФН. Същата е позицията и на частните пенсионни компании.

С внесените в парламента промени в КСО се предлага хората, които вече са изпуснали срока, да прехвърлят парите си от частен фонд в ДОО, да могат да го направят до 30 юни 2021 г., а след това крайният срок за прехвърляне за следващите пенсионери постепенно да бъде променен от 1 година до 5 години преди пенсиониране.

От становището на КФН става ясно, че човек може да направи правилен избор дали да взима една или две пенсии, само след като получи информация от частния универсален пенсионен фонд (УПФ) и от НОИ каква пенсия ще получи. Затова е редно след като човек навърши пенсионна възраст и получи тази информация, да може да оформи окончателното си решение.

Допълнително се предлага хората да могат онлайн да проверяват размера на натрупаните за старини средства. Идеята е пенсионните дружества да дадат на всеки осигурен код за достъп,  чрез който да се виждат през интернет данните за наличните по индивидуалните  партиди средства. Специално се посочва, че човек трябва да може да следи парите си не само до момента на пенсиониране, а и след като започне да получава пенсия.

От КФН предлагат формулите за определяне на пенсиите от частните фондове за бъдат записани в КСО. Така ще бъде гарантирано, че всички фондове ще прилагат еднакви правила за определяне на пенсиите на база натрупаните средства на всеки осигурен. Ако формулите не бъдат гласувани от парламента, а се остави възможност на частните фондове да ги определят с общите си условия, някои хора може да бъдат ощетени, посочват от КФН.

Пенсионните дружества да имат право да участват в програми за лоялни клиенти съвместно с търговски вериги, банки, оператори на комунални услуги и други фирми в полза на пенсионерите и осигурените, предвиждат промените в КСО, внесени от МС в парламента. Това ще позволи на осигурените в частни фондове да се дават карти за отстъпки при пазаруване или други бонуси от търговски вериги.

От Комисията за финансов надзор са против предложението. За да ползва осигуреният отстъпки или други облаги по програмите за лоялност, ще бъде необходимо да се осигурява в съответното пенсионно дружество.

НОВИНИ ОТ БТПП
Обсъдиха онлайн проектобюджета на Столична община за 2021г.
Значителни средства са предвидени за изграждането на стратегическа инфраструктура Още
Разработени мерки за дигитализация на МСП - в основата на успешно реализирания проект SKILLS+
Грантова схема за предоставяне на ваучери с цел въвеждане в предприятията на базирани на ИКТ системи и приложения Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Конференция „България - новата топ ниършоринг дестинация“, 28 януари 2021 г.
Позициониране на страната ни като отлична дестинация за релокация на производства в процеса по скъсяване на веригите на доставки Още
Виртуално текстилно изложение TEXPO-2021
1 - 5 февруари, с участие на водещи марки и износители от цял ​​Пакистан Още
Онлайн събитие Mediatech on stage, 9-10 февруари
19 технологични стартъпи и скейлъпи ще представят своите технологични решения Още
АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Макроикономическа прогноза на БНБ, декември 2020г.
Според базисния сценарий на прогнозата реалният БВП на България ще се понижи с 4.4% през 2020 г. Още
ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ
Предложение на Комисията за финансов надзор относно промени в КСО
Проверяваме онлайн парите си за старини, предлагат се конкретни формули Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
С близо 900 000 лева се увеличава бюджетът по подмярка COVID 3
Таванът на финансова помощ за предприятията по подмярката е 50 хил. евро Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК кани МСП да спомогнат за идентифициране на нови услуги, предлагани от платформата еTranslation
Платформа за автоматизирани преводи, финансирана по Механизма за свързване на Европа Още