Назад

Министър Милошев: очаква се около 10 % увеличение на туристите през летния сезон у нас


От началото на годината, за първите три месеца, според данни на Европейката туристическа комисия, България е на второ място по възстановяване спрямо 2019 година. По данни на Европейската туристическа комисия за първите три месеца на 2024 г. България е в челото по ръст на туристи в Европа спрямо 2019 г.  – ръст от 39% спрямо първите три месеца на 2019 г., съобщи Министерството на туризма, вчера.

Министър Милошев отбеляза, че в организирания туризъм където предварително се правят и изменения в графиците, съобразени с времето, не са добре, тъй като огромният поток чужди туристи, които ще дойдат, са организирани още през пролетта, а големите записвания започват още през миналата година. „Ако ни се падне трудно начало от гледна точка на времето, а след края на сезона имаме бонус слънчеви месеци, това няма да е много добре за организирания туризъм, какъвто е преобладаващия у нас“, допълни той. 

Липсата на кадри принуждава работодателите в туризма да обещаят поне с 20 процента по-високо заплащане в сравнение с миналото лято. Милошев призова външно министерство да командирова допълнително служители в консулските ни служби в страните от Средна Азия и Индийския субконтинент, откъдето понастоящем има много кандидати за работа в нашия туризъм. Става дума за страните Непал, Индия, Бангладеш, Киргизстан, Узбекистан. Понастоящем заявките за срещи за издаване на визи са с няколко месеца напред, а по думите му работодателите искат тези служители на момента.

Министърът Милошев информира, че тази година 23 плажа по българското Черноморие са получили „син флаг“, което е световен стандарт за чистота. Областните управители на Варна и Бургас имат ангажимент да изберат спасителните екипи на плажове, които не са отдадени под наем или на концесия, допълни той.