Назад

МИР: София, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Русе с най-голяма финансова инжекция по Плана за възстановяване


Областите София (град и област с общо 304 одобрени проекта), Пловдив (145 проекта), Стара Загора (54 проекта), Пазарджик (38 проекта) и Русе (49 проекта) ще получат най-голяма финансова подкрепа по първата процедура от Плана за възстановяване – „Технологична модернизация“. Мярката е по линия на Министерството на иновациите и растежа и е за обновяване и модернизация на техническия парк на малки и средни предприятия у нас.

В оценката бяха включени 2423 проектни предложения за заявена над 620 млн. лв. безвъзмездна помощ. От тях печелившите са 953 проекта, които ще бъдат финансирани с 260 млн. лв. По процедурата се кандидатстваше между 22.07.2022 г. и 21.09.2022 г.

За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв. Средствата са за ново оборудване, техника, машини и софтуер. Съфинансирането е до 50%. По мярката от ПВУ в българския бизнес ще бъдат инвестирани общо 260 млн. лв.

Над 10 млн. лв. финансиране ще получи и всяка от областите Благоевград (за 38 проекта) и Варна (за 47 проекта), а малко над 9 млн. лв. – Бургас, където класираните проекти са 32. Проектите на фирми в област Габрово (30 проекта) ще бъдат финансирани с около 8 млн. лв.

Няколко от областите като Кюстендил (14 проекта), Добрич (15 проекта), Шумен (25 проекта), Велико Търново (16 проекта), Враца (17 проекта), Плевен (15 проекта) и Хасково (15 проекта) ще бъдат финансирани с между 4 млн. лв. и 5,5 млн. лв. (сумарно за област) според класирани проекти.

В областите Сливен, Търговище, Ловеч, Монтана, Кърджали и Смолян първите финансирани фирми по Плана за възстановяване вземат (сумарно за всяка от областите) между 2 млн. лв. и 3,5 млн. лв. Във всяка от тези области са одобрени за финансиране между 10 и 15 проекта.

В Област Разград подадените проектни предложения са едва 8, но средствата, които ще се получат за осъществяването им са над 3 млн. лв. От област Видин са класирани 3 проекта за около 1 млн. лв.

Процедурата „Технологична модернизация“ бе насочена към микро-, малките и средни предприятия, а документите се подаваха изцяло онлайн през системата ИСУН 2020.

Припомняме, че в рамките на няколко месеца министърът на иновациите и растежа Александър Пулев обиколи всички области в страната. По време на мобилните приемни той и екипът му представяха възможностите за бизнеса при кандидатстване по процедури от Плана за възстановяване и устойчивост и европрограмите по линия на МИР, които ще бъдат отворени за кандидатстване още от този месец.