Брой 96 (2351), 25-05-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ

Министерството на образованието и науката връчи наградите "Питагор"


Петима учени, един научен колектив и една компания са носителите на тазгодишните награди „Питагор“ на Министерството на образованието и науката за принос в развитието на науката в България. Те получиха отличията си на официална церемония, която бе излъчена по Българската национална телевизия. В тринадесетото издание на конкурса бяха номинирани 13 представители на българската наука в шест категории. Победителите получиха плакети и парични награди.

„Наградите „Питагор“ на Министерството на образованието и науката станаха традиция. Те се превърнаха в символ на връзката между образование, наука и култура. С тези отличия искаме да покажем на нашите забележителни учени признателността си и да им благодарим, че прославят българската наука пред света.“ С тези думи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков се обърна към наградените и номинираните. Той връчи голямата награда за цялостен принос в развитието на науката на проф. Людмил Антонов.

Людмил Антонов е професор по химия в Института по електроника и водещ изследовател на Националната научна програма „Вихрен“. Научните му интереси са в областта на молекулната спектроскопия, използвана за бърз контрол на храни, напитки, етерични масла, сухи дроги и лекарствени средства. Разработил е уникална методология за анализ на сложни равновесни системи с приложение при дизайна на нови функционални материали във високите технологии и при създаването на нови биологично активни молекули.

Двама бяха отличените в категорията „Млад учен“ - гл. ас. д-р Венелин Тодоров и д-р Мария Ивановска. Техните награди връчи проф. Анастас Герджиков – председател на Съвета на ректорите.

Д-р Венелин Тодоров е главен асистент в Института по математика и информатика на БАН. Постиженията му са свързани с приложение на математиката в други науки, математическото моделиране и др.  

Д-р Мария Ивановска e главен асистент по Клинична имунология в Медицинския университет в Пловдив. Тя е автор на изследване, което намира клинично приложение за диагностика на остър и хроничен стрес и промените, които настъпват в имунната система.

Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ получи от председателя на журито проф. Костадин Костадинов наградата за научен колектив с резултати в полза на обществото. Екипът е от 32-ма учени, които работят за изграждане на научна инфраструктура за нуждите на морската индустрия.

Заместник-министърът на образованието и науката Генка Петрова връчи наградата в нова категория – за решаване на обществени предизвикателства. Получи я проф. Ивайло Търнев.

Проф. Търнев , който е началник на Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“ в София работи за подобряване достъпа на уязвими малцинства до по-добро здравеопазване. Той въвежда и утвърждава професията „Здравен медиатор“ в България. Разработва и реализира  програми за ранна диагностика на различни заболявания.

От заместник-министър Нели Косева получи отличието си за пробив в науката проф. д-р Светла Данова. Тя е ръководител на лаборатория „Микробна генетика“ в Института по микробиология  на  БАН. Проф. Данова прави редица молекулярни изследвания за приложението на млечнокиселите бактерии.

Компанията за клинични изследвания „Комак медикал“ получи „Питагор“ за най-много инвестиции в научна дейност. Компанията извършва  традиционни и  иновативни клинични проучвания  за подобряване качеството на живот. Наградата връчи председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. 

Тази година в конкурса кандидатстваха 41 учени и научни колективи. Целта на наградите е да стимулират учените към значими постижения и успешна реализация на научните изследвания в икономиката.

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Кариерен форум 6.0: Покана към работодателите - 7 юли 2021 г. в онлайн среда
БТПП е партньор на събитието Още
Изисквания за идентификация на медицинските изделия в ЕС влизат в сила от 26.05.2021
Улеснява се проследимостта, повишава се ефективността на дейностите, свързани с безопасността Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Обучение "Въвеждане и вътрешни одитори на НАССР система. Етикетиране и енергийна стойност на храните"
Организира Съюз по хранителна промишленост, 9 - 11 юни 2021 г., София Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Интер Експо Център възобнови изложенията на живо
В началото на юни се открива БУЛМЕДИКА/ БУЛДЕНТАЛ/ ДЕРМА & EСТЕТИКА Още
НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ
Министерството на образованието и науката връчи наградите "Питагор"
В тринадесетото издание на конкурса бяха номинирани 13 представители на българската наука в шест категории Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Пазар на труда, заплати и домакински бюджети – равносметка
Автор: Зорница Славова, Институт за пазарна икономика Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
Комисия за защита на конкуренцията публикува за обществено обсъждане 5 проекта
По прилагането на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Пазарни консултации за участие в Програмата InvestEU
Ресурсът по новите гаранционни инструменти ще достигне 1,3 млрд. лв. Още
КОНКУРСИ
Расте наградният фонд на конкурса „Стартирай 4.0“
На онлайн събитие на 27 май ще бъдат представени правилата на конкурса и наградите Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национално участие в Международно изложение за сладкарски и захарни изделия YUMMEX Middle East 2021
7 - 9 ноември 2021, Дубай, ОАЕ; краен срок за кандидатстване: 9 юни Още