Брой 107 (112), 05-06-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП подписа споразумение за сътрудничество с Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, клон Далиан


Българската търговско-промишлена палата бе домакин на бизнес срещи с китайски фирми от провинция Ляонин. Представители на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия в Далиан също бяха сред официалните гости. Бизнес срещите бяха открити от председателя на БТПП, който подчерта, че китайските делегации са сред най-активните в търсенето на икономическо сътрудничество с България. И допълни, че БТПП ще работи България да остане извор на стабилност на Балканите, ще подкрепя правителството в работата за постигане на добри и стабилни международни отношения.

Лу Юнмин, търговски съветник в Посолството на К.Н.Р. у нас, приветства китайската бизнес делегация с ръководител Ли Божоу. Той изтъкна преимуществата на България като инвестиционна дестинация - благоприятното географско положение, политическа и икономическа стабилност.

Ли Божоу, председател на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия,  запозна аудиторията   с икономиката на Далиан.  Градът е разположен в южния край на полуостров Ляодонг върху площ от 12 000 кв.км. Далиан отваря врати към света през 1984 г. Географското положение на Далиан е благоприятно благодарениe на близостта до Япония, Корея и Русия. Важни икономически сектори в Далиан са корабостроенето, машиностроенето, информационните технологии и телекомуникациите. Градът е важен морски транспортен и финансов център. В Далиан е концентрирано 60% от корабостроенето на Китай. Чуждестранните компании в Далиан са над 13 300. През 2011 г. преките чуждестранни инвестиции в Далиан достигат 11,012 милиарда долара.

В Далиан се намира първата в Китай зона за икономическо и технологично развитие, както и индустриален парк за високи технологии. Градът е важен туристически център. По време на официалната част на събитието Българската търговско-промишлена палата и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия скрепиха отношенията си със споразумение за сътрудничество.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП подписа споразумение за сътрудничество с Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, клон Далиан
След мисии от провинции Гуангдонг, Цзянсу и Шандун днес в Палатата гостуваха фирми от Ляонин Още
Делегация от Мароко посети БТПП
Търговският стокообмен не съответства на икономическия потенциал на двете страни Още
Тайвански фирми за крепежни елементи търсят партньори в България
Тайван е сред водещите страни в тази малка, но ключова индустрия Още
БТПП участва в конференция за водещите израелски технологии
Представени бяха възможности за технологичен трансфер в сферата на комуникациите, мобилните и информационните технологии Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Нов регламент на ЕК ще позволи трансгранични електронни подписи
Предвижда се и създаването на вътрешен пазар за електронни подписи и свързаните с тях трансгранични електронни доверителни услуги Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Форум „Новите технологии в аграрната сфера” - Батуми, 22 юни 2012 г.
Домакините поемат разноските за хотел и храна за два дни на участниците от България Още