Брой 107 (112), 05-06-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Делегация от Мароко посети БТПП

Двустранните отношения между България и Мароко са отлични, но потенциалът на икономическите възможности далеч не е достигнат. Това заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов при гостуването на бизнес делегация от Палатата на търговията, промишлеността и услугите на Рабат, Мароко в БТПП.

Със сътрудничеството на Посолството на Кралство Мароко в София търговската палата организира и срещи между български и марокански предприемачи. Положителни резултати в двустранната търговия има през 2008 г. бе отбелязано по време на срещата.

Извънредният и пълномощен посланик на Кралство Мароко в София Н.Пр.г-жа Азиза Лимаме подчерта, че между двете страни има отлични политически отношения. Миналата година е отбелязана 50-годишнина от установяване на дипломатически отношения. Посланик Лимаме изрази надежда подобни срещи да подобрят и развият икономическите отношения. 

Омар Даражи - председател на Палатата на търговията, промишлеността и услугите на Рабат, изрази готовност сътрудничеството с БТПП да продължи, въз основа на подписаното между двете палати през 2001 г. споразумение. Той разясни, че Мароко развива икономика със амбициозни стратегически планове в областите: туризъм, селско стопанство, индустрия, морски риболов, нови технологии, възобновяема енергетика. Освен това северноафриканската страна разчита на геостратегическото си положение, на туристическия потенциал, условията за селскостопанска дейност, както и на ценните човешки ресурси. Представен бе опитът на Мароко в обучението на специалисти от страните на Френска Африка, които впоследствие се реализират в трети страни.

Юлиан Балчев от Българската агенция за инвестиции направи представяне на българската икономическа и инвестиционна среда, а Тарик Агунзил, член на Икономическия и социален съвет на Кралство Мароко, представи мароканските условия за бизнес. Мароко търгува свободно със страните от ЕС, САЩ, Турция и редица арабски държави въз основа на споразумения за свободна търговия. В процес на договаряне са такива споразумения и с Канада, Камерун и Западна Африка.

Като перспективни сектори в Мароко бяха изтъкнати хранително-вкусовата промишленост, електрониката, текстилната промишленост, автомобилостроенето, самолетостроенето, туризма, информатиката, възобновяемата енергия и др.

Презентация на мароканската икономика 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП подписа споразумение за сътрудничество с Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, клон Далиан
След мисии от провинции Гуангдонг, Цзянсу и Шандун днес в Палатата гостуваха фирми от Ляонин Още
Делегация от Мароко посети БТПП
Търговският стокообмен не съответства на икономическия потенциал на двете страни Още
Тайвански фирми за крепежни елементи търсят партньори в България
Тайван е сред водещите страни в тази малка, но ключова индустрия Още
БТПП участва в конференция за водещите израелски технологии
Представени бяха възможности за технологичен трансфер в сферата на комуникациите, мобилните и информационните технологии Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Нов регламент на ЕК ще позволи трансгранични електронни подписи
Предвижда се и създаването на вътрешен пазар за електронни подписи и свързаните с тях трансгранични електронни доверителни услуги Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Форум „Новите технологии в аграрната сфера” - Батуми, 22 юни 2012 г.
Домакините поемат разноските за хотел и храна за два дни на участниците от България Още