Брой 87 (92), 07-05-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Световната банка потвърди партньорството за устойчив растеж в България


Девет членове на Борда на директорите на Групата на Световната банка*, представляващи 72 страни-членки, посетиха България на 5 и 6 май, за да се запознаят лично с напредъка на уникалното партньорство, основано на знания в подкрепа на Европейското членство на България. Визита стана близо година, след като Бордът на Световната банка одобри новата Стратегия за партньорство с България, и няколко месеца след подписването на Меморандума за сътрудничество за ускоряване на усвояване на средствата от ЕС чрез предоставяне на аналитични и консултантски услуги.

На срещите беше обсъден въпросът как България може да постигне интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж в подкрепа на изравняване на жизнените стандарти с тези в ЕС. Тема на дискусиите бе и новият модел на партньорство, който се основава на аналитични услуги в подкрепа на изработването и на прилагането на стратегии и проекти в рамките на оперативните програми, финансирани от структурните фондове на ЕС.

На високо равнище мисията на Световната банка се срещна с президента Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов, с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и с управителя на Българската народна банка Иван Искров.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов, заедно с представители на неправителствения и частен сектор, участва в една от срещите с делегацията на Борда на директорите на Групата на Световната банка.

*Изпълнителните директори на СБ,  които посетиха България:
Марта Гарсия Хауреги
Изпълнителен директор от Испания, представляващ Коста Рика, Салвадор, Гватемала, Хондурас, Мексико, Никарагуа, Испания и Венецуела.
Вадим Гришин Изпълнителен директор за Руската Федерация.
Мари-Луси Морен Изпълнителен директор от Канада, представляващ Антигуа и Барбуда, Бахамите, Барбадос, Белиз, Канада,  Доминиканска република, Гренада, Гвиана, Исландия, Гвиана, Ямайка, Сейт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини.
Иън Соломон Изпълнителен директор за Съединените Американски Щати
Хасан Ахмед ТахаИзпълнителен  директор от Судан, представляващ Ботсвана, Бурунди, Еритреа, Етиопия, Гамбия, Кения, Лесото, Либерия, Малави, Мозамбик, Намибия, Руанда, Шейшелите, Сиера леона, Сомалия (неофициално), Судан, Свазиленд, Танзания, Уганда, Замбия и Зимбабве.
Шаолин Янг Изпълнителен директор за Китай.
Ин-Канг Чо Ротационен директор от Корея, представляващ Австралия, Камбоджа, Кирибати, Маршалови острови, федерални щати Микронезия, Монголия, Нова Зеландия, република Палау, Папуа Нова Гвинея, Самоа, Соломонови острови, Тувалу, Вануату.
Стюарт Джеймс Ротационен директор от Великобритания.
Рууд Треферс -  Изпълнителен директор от кралство Нидерландия, представляващ Армения, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Кипър, Грузия, Израел, Македония, Молдова, Черна гора, Нидерландия, Румъния и Украйна.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Световната банка потвърди партньорството за устойчив растеж в България
Новият модел за партньорство с Банката предвижда предоставяне на аналитични и консултантски услуги Още
Подкрепа за развитие на сектора текстил и облекло
Конференция "Трансграничният регион България – Македония, добро място за производство на облекла" се проведе в Кюстендил Още
Представители на „Analytic Jena AG” посетиха БТПП
Компанията е лидер в областта на научното приборостроене и изработването на лабораторни софтуерни решения Още
Иранската компания “Microsource” проучва възможностите за откриване на офис в София
Компанията основно работи в областта на бизнес консултациите Още
СЪОБЩЕНИЯ
Съобщение на УО на ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика"
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект за изменение и допълнение на Наредба за търговете и конкурсите
Обществените консултации до 7 юни т.г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Семинар: Международни стандарти в банковата практика, оценка на риска, новости в развитието на перспективите пред банките и компаниите