Брой 146 (151), 30-07-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Заседание на Българо-японския икономически съвет при БТПП


Българската търговско-промишлена палата бе домакин на заседание на Българо-японския икономически съвет (БЯИС). В заседанието, ръководено от Георги Стоев, зам.-председател на БЯИС и на БТПП, участваха членовете на УС на БЯИС, зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, Н. Пр. Макото Ито, посланик на Япония у нас, и председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Беше направен отчет за дейността на Съвета през периода 2009 – 2012 г., насочена към разширяване и задълбочаване на икономическите отношения между България и Япония.

В своето приветствие към гостите Георги Стоев отбеляза, че тази година се навършват 40 години от създаването на БЯИС. Официалната церемония по честването ще се състои през декември в Токио. Ще бъде организирана и конференция по безопасност на ядрените централи. Г-н Стоев специално отбеляза възстановените през този месец преговори за свободна търговия между ЕС и Япония.

По време на срещата бе приет и план за дейността на БЯИС. Някои от основните дейности са свързани с подготовка и участие в честването на юбилейната 40-годишнина на Съвета, срещи с японски фирми за разширяване партньорството между двете държави. Приоритет на Съвета ще бъде подкрепа на преговорите за свободна търговия между Япония и ЕС, които да свържат най-големия пазар на света с третата по големина световна икономика.

Цветан Симеонов даде положителна оценка за усилията на Българо-японския икономически съвет за развитието на икономическите отношения между страните.

Заместник министър Иво Маринов, отбеляза, че Япония е важен партньор за страната ни - някои от най-големите японски корпорации вече са направили своите инвестиции в България. 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев бе одобрен за почетен председател на Съвета.

Н. Пр. Макото Ито изрази своите надежди за организиране на значими срещи на бизнеса на двете страни и за разширяване на отношенията между България и Япония. Той подчерта, че икономическите отношения между държавите ни още не са достатъчно развити и трябва да бъдат активизирани. Посланик Ито увери, че Посолството ще продължи партньорството си с БЯИС.

НОВИНИ ОТ БТПП
Заседание на Българо-японския икономически съвет при БТПП
През тази година ще бъде отбелязана 40-годишнината от създаването на Съвета Още
Посланикът ни в Молдова посети БТПП
Производство на биодизел, спиртни напитки, винопроизводство са перспективни области за сътрудничество Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
КЗК: "Лукойл България" ЕООД не е злоупотребило с господстващото си положение на пазарите за търговия на едро
Комисията одобри предложените мерки за бързо възстановяване на конкуренцията на пазара за търговия на бензин и дизелово гориво Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия предлага програма за допълнителен растеж в отрасъл сигурност
Приблизителната стойност на пазара на продукти и технологии в областта на сигурността на ЕС е между 26 и 36,5 милиарда евро Още