Брой 217 (222), 07-11-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Бизнес форум в БТПП с участие на йорданска делегация


Днес в Палатата се проведе Българо-йордански бизнес форум. Събитието се организира от БТПП, съвместно с Йорданската  корпорация  за развитие на бизнеса (JEDCO) и Българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество, в рамките на мисията на JEDCO за запознаване с хранителния сектор в България.

Председателят на Палатата Цветан Симеонов откри форума и приветства гостите, благодари за проявения интерес и подчерта, че хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство са едни от водещите сектори в българската икономика.

Раид Ал-кхатиб, директор в JEDCO, поздрави присъстващите и благодари на БТПП за организацията на форума. Той направи кратка презентация на  Йордания  - основните икономически показатели, както и главните сектори за развитие в отношенията между България и Йордания, освен хранително-вкусовата промишленост – транспорт, туризъм, фармация и информационни технологии.

Д-р Ал-Бармауи, почетен консул на Йордания в България и председател на Българо-йорданска камара за икономическо сътрудничество, също приветства участниците и пожела ползотвoрна и успешна работа. Той подчерта водещото място на Йордания в производството на хранителни стоки, износ на фосфати, както и това, че е страната е вносител № 1 на плодове и зеленчуци в Европа.

Събитието продължи с презентации на гост–лекторите на форума. Илия Деков, старши експерт в Дирекция „Външноикономическа политика“ към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, представи търговско-икономическите отношения между България и Йордания и подчерта, че се наблюдава  нарастващ интерес за задълбочаване на двустранното сътрудничество. Той се спря на  множеството предимства на страната ни, които я правят  привлекателна за чужди инвестиции – доброто географско разположение, ниските данъчни ставки, важните транспортни коридори, които преминават през България. Бяха отбелязани водещите стоки във вноса от Йордания: калциеви фосфати, пресни плодове и зеленчуци. В износа за Йордания преобладават: крафтхартии, крафткартони, трактори, зърно, месо. Българските инженерингови организации имат традиционно присъствие на йорданския пазар.

Мариана Маринова – началник отдел в Дирекция „Стратегическо планиране” към Министерството на земеделието и храните, запозна участниците с особеностите на сектор селско стопанство у нас. Тя представи тенденциите в развитието на отрасъла, статистика и особености  на местния пазар, както и обмена на стоки от хранителния сектор между България и Йордания.

Д-р Валерия Ерменкова от Българска агенция по безопасност на храните запозна йорданските гости с особеностите и изискванията на местния пазар на хранителни стоки – контрол, критерии за пускане на пазара, изисквания за качество.

Форумът продължи с двустранни срещи. Близо 40 български фирми се възползваха от възможността да открият нови партньори.

Програмата на йорданската делегация продължава утре с посещение на  изложението Интерфуд и дринк в Интер Експо Център - София.

 
Презентация на МИЕТ
Презентация на Българска агенция по безопастност на храните
Презентация на JEDCO
Презентация на Министерство на земеделието и храните
НОВИНИ ОТ БТПП
Импровизиран вот в Посолството на САЩ предизвести новия президент на САЩ
Бизнес форум в БТПП с участие на йорданска делегация
Представени бяха секторите хранително-вкусова промишленост и селско стопанство в България Още
БТПП ще организира Тържествена сесия „100 години подкрепа за подготовка на икономически кадри в България”
През 1913 г. по инициатива на Софийската търговско-индустриална камара е основана Софийската мъжка търговска гимназия Още
Среща с индийската компания “Primemеdia Group”
Интересите на фирмата са към сътрудничество в областите туризъм, образование и информационни технологии Още
ДИАЛОГ С БИЗНЕСА
Анкетно проучване за усвояване на еврофондовете
Еврофондовете отвъд статистиката Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Започва прием на проекти за професионално обучение и информационни дейности по ПРСР
Средствата се отпускат за обучение (курсове, семинари, информационни сесии и работни срещи) в сферата на растениевъдството, лесовъдството и животновъдството Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ФИНАНСИ
Нови електронни услуги на НАП
От този месец гражданите и фирмите, които имат електронен подпис, могат да подават по интернет заявление за регистрация и дерегистрация по ДДС Още
ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Съкращаване на процедурни срокове при публикуване на предварително обявление за възлагане на обществени поръчки
Методически указания на Агенцията за обществени поръчки Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Визовата политика — стимул за икономическия растеж в ЕС
Туристическият отрасъл е един от най-големите източници на заетост в Европейския съюз и е основен двигател за икономически растеж и развитие Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN