Брой 75 (80), 18-04-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП подписа споразумение за сътрудничество с Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, клон Дзянсу


След успешно проведения Българо-китайски форум с фирми от провинция Дзянсу  през 2011 г., БТПП отново е домакин на срещи с представители на китайски фирми и търговски палати от тази провинция.

Необходимо е задълбочаване на сътрудничеството между България и китайската провинция Дзянсу - една от най-гъсто населените и икономически най-развити провинции в Китай. Това каза Георги Стоев, заместник-председател на БТПП, при откриването на форума и увери гостите, че Палатата ще работи за задълбочаване на двустранните търговски отношения. Първа стъпка в тази посока бе подписаното вчера, 17 април, споразумение за сътрудничество между БТПП и Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, клон Дзянсу.

Г-жа Чиу Сяопин, заместник-председател на Съвета, представи членовете на китайската бизнес делегация и подчерта, че България и Китай  имат потенциал за развитие в следните области: електроника и електротехника, високи технологии, машиностроене, автомобилна индустрия, оборудване за електроцентрали с възобновяеми енергийни източници, селско стопанство и хранително-вкусовата промишленост.

Провинция Дзянсу и България се допълват в икономическо отношение. За 2011 г. двустранният стокообмен възлиза на 139 млн. щ. дол., а за първите два месеца на 2012 г. - на 24,36 млн. щ. дол., с увеличение 67,8% спрямо същия период на м.г. Сред водещите стокови групи в износа от провинция Дзянсу за страната ни са: климатици, автоматични устройства за обработка на данни, прежди и текстилни изделия. Сред водещите стокови групи в износа от България за Дзянсу са: етиленгликол, трансформатори и кондензатори. Инвестиционните проекти на Дзянсу в България са 4 на стойност 26,32 млн. щатски долара.

Традиционни отрасли в Дзянсу са електрониката, високите технологии, машиностроенето, текстилната и нефтохимическата промишленост. Сред новите отрасли в китайската провинция са: биофармация, фото-електрически технологии, корабостроене и др. Дзянсу е на първо място по преки чуждестранни инвестиции в Китай  и на второ място по обем на вноса и износа. За 2011 г. общият обем на външната търговия достига 539,76 млрд. щатски долара.

Положителното влияние върху икономическото развитие на провинцията има близостта на Шанхай (около 200 км от Дзянсу). Дзянсу е родината на ориза и рибата (благодарение на географското й положение). Научният и иновативен потенциал на провинцията се представя от 4950 научно-развойни структури и 122 висши учебни заведения.


НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП кани фирмите да участват в класацията „ТОП 100 2012 г. Фирми и холдинги, водещи в икономиката”
Класацията се основава на официалните годишните финансови отчети и на критерии, доказани в практиката Още
БТПП подписа споразумение за сътрудничество с Китайския съвет за насърчаване на международната търговия, клон Дзянсу
Палатата ще работи за разширяване на търговските отношения с една от най-гъсто населените и икономически най-развити провинции на Китай Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
Оферти от Enterprise Europe Network Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Адвокатите от ЕС ще са равноправни с българските в страната ни
Правителството одобри промени в Закона за адвокатурата и предлага на Народното събрание да ги приеме Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
„We Mean Business“: Европейската комисия слага началото на кампания за насърчаване на работните стажове
Стажовете могат да донесат ползи и за предприятията - да идентифицират потенциални служители, които с нови идеи да имат ключова роля за конкурентоспособността в бъдеще Още