Брой 10 (15), 16-01-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ

БАИТ е партньор по проект „Европейска седмица на е-уменията 2012”

За да помогне младите хора в Европа да получат по-добри възможности за професионално развитие чрез използване на информационните технологии, DIGITALEUROPE и European Schoolnet  обединиха усилия с Генералната дирекция „Предприятия и промишленост“ на Европейската комисия в организирането на Европейската седмица на е-уменията 2012, която ще се проведе от 26 до 30 март 2012 г.

Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) е българският партньор по проекта. У нас ще се проведат поредица от събития през месеците март и април 2012 г. Те включват конференция, два семинара, състезание за електронни игри, две проучвания за нивото на е-уменията и информационна кампания.

Стейкхолдърите по проекта от българска страна са Jobs.bg, ICT Media, Столична община, Факултетът по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Фондация “Работилница за граждански инициативи”.

Акцентите на E-Skills Week 2012 ще бъдат върху ползите от е-уменията и ИКТ образованието за намиране на добра работа и реализирането на успешна кариера, върху приноса на новите технологии за иновативността, конкурентоспособността и растежа на компаниите, върху социалните промени, водещи до зелени и устойчиви икономики.

Тревожна е тенденцията на нарастващата безработица сред младите хора, която надхвърля 40%. Възможностите, които се създават благодарение на науката, информационните и комуникационни технологии, инженеринга и математиката, са в основата на развитието на модерната работна сила. Кампанията за Европейската седмица на е-уменията 2012 е фокусирана основно върху обикновените хора и чрез нея ще се покаже как те могат да получат работа и да усвоят е-умения в новото електронно общество.

Партньорите по проекта от индустрията са водещи ИКТ компании като Alcatel Lucent, Nokia, Microsoft, Cisco, Intel и голям брой малки и средни предприятия от цяла Европа, в партньорство с образователни и обществени институции, които ще реализират богата и разнообразна програма от събития и дейности в повече от 30 европейски страни.

Проучване за индустрията, проведено от IDC, оценява, че до 2015 г. 90% от всички работни позиции ще изискват основно ниво на е-умения. Посрещането на това ключово предизвикателство, а именно, че уменията за работа ще нарастват през следващите няколко години, е изключително важна тема.

За да се запознаете с инициативата, можете да посетите http://eskills-week.ec.europa.eu.

НОВИНИ ОТ БТПП
Непрекъснато се разширяват приложенията на електронния подпис
БТПП предлага процедура по прилагане на квалифициран електронен подпис Още
АС при БТПП подпомага с добри практики арбитражната институция в Косово
Председателят на БТПП се срещна с гл. секретар на Арбитражния съд на Косово. Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
БАИТ е партньор по проект „Европейска седмица на е-уменията 2012”
Целта е да се подпомогнат младите хора в Европа да получат по-добри възможности за професионално развитие чрез използване на информационните технологии. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Консултация на ЕК: Улесняване на безналичните плащания
Консултацията ще продължи до 11 април 2012 г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Българска национална изложба в гр. Доха, Държавата Катар
Бизнес форум за разширяване на трансграничните възможности