Назад

Ново издание на „Черната книга на правителственото разхищение в България за 2022 г.“


За осма поредна година Фондация за свободата „Фридрих Науман“ съвместно с разследващи журналисти събра примери за пилеене на парите на българския и европейския данъкоплатец.

„Черната книга на правителственото разхищение в България за 2022 г.“ съдържа 15 разработки, които описват случаи на безотговорно и неефективно харчене на обществен ресурс. Тя няма претенциите да бъде изчерпателна, а цели да насочи вниманието на гражданите към необходимостта от повече отчетност и прозрачност в харченето на данъците, които плащат на държавата. Засиленият граждански контрол може и трябва да доведе до подобряване работата на институциите – именно това иска да припомни и поредното издание на книгата.

Историите в осмото поредно издание от Русе, Шумен, Севлиево, Петрич, Варна, София, Враца, Стара Загора засягат теми, придобили национално значение като казусите „Капитан Андреево“, магистрала Хемус, Държавна петролна компания, Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА) и упоритите дефицити в здравеопазването. Актуални теми от местно значение също намират заслужено място в книгата. Те ясно и в дълбочина демонстрират как некоректното управление на обществени поръчки на местно ниво води до некачествени паркове, пропадащи улици, ограничен достъп на хора с увреждания, неефективни инвестиции в градски транспорт и дори застрашава живота на ученици в училище.

В предговора на книгата Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ), посочва, че няма застраховка срещу пробойните в която и да е система, особено когато тя оперира с огромни средства за разплащане. Пропуснатите ползи за бюджета и съответно за българските гражданите, обаче, са лесно проследими най-вече в отношенията на държавата с подизпълнители: от една страна, частни компании, а от друга – възлагането на дейности на държавни фирми без обществени поръчки (т.нар. „инхаус“ процедури). Както обобщава Петър Ганев, „представените истории в „Черната книга“ ясно насочват вниманието към моделите на разхищение и облагодетелстване“.

Представянето на Черната книга се състоя вчера в литературен клуб Перото, в  София. Експерти от БТПП присъстваха на премиерата на изданието.

Книгата е достъпна ТУК