Брой 8 (768), 14-01-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

НСИ: Дефлацията у нас през 2014 г. е 1,4%


През 2014 г. дефлацията у нас е 1,4%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Само през декември индексът на потребителските цени остава без изменение в сравнение с ноември, но намалява с 0,9% спрямо година по-рано.

През последния месец на 2014 г. с най-много поевтиняват облеклата и обувките – с 0,9% основно заради промоциите на търговците в края на годината, хранителните продукти и безалкохолните напитки – с 0,7%, жилищното обзавеждане, домакинските уреди и услугите по обичайното поддържане на дома – с 0,4 на сто.

С 5,4% на месечна база поскъпват развлекателните услуги, а с 0,3% - транспортът и ресторантьорските и хотелиерските услуги. През декември без изменение остават цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия, цените в здравеопазването и образованието. Без промяна са и разходите за дома (наеми, текущ ремонт и поддържане), водата и електроенергията.

През разглеждания месец в групите на нехранителните стоки газообразните и течни горива за битови нужди поевтиняват, съответно - с 4% и 4,9%, дизеловото гориво - с 5,1 на сто, бензинът А 95Н - с 1,8%, А 98Н - с 2,0%, а газта с 5,5%.

През декември поскъпват други енергийни източници като въглища - с 0,9%, и метан - с 0,2%. Освен това цените на самолетните билети за международни полети са с 57,3% по-високи, докато комплексните услуги за почивка и туристическите пътувания са по-скъпи с 16,1%, а услугите по краткосрочно настаняване в хотели - с 5%. Това е така основно заради началото на зимния сезон през декември, през който са и коледните и новогодишни празници, когато има по-голямо търсене.

В последния месец на 2014 г. по-скъпи са били хлябът (с 0,2%), пресните млека (+0,4%), яйцата (+1,6%), маргаринът (+1,4%), зелето - с 30,2%, морковите (+2,4%) и други. По-евтини пък са били оризът (-1,3%), месото от домашни птици (-1,8%), свинското месо (-1,3%), каймата (-1,4%), а сиренето и кашкавалът, съответно - с 0,6 и 1,2 на сто. Поради сезонния характер цитрусовите и южните плодове поевтиняват с 13,3%.

През декември цените на стоматологичните услуги са се увеличили с 0,1%, докато цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти и цените на лекарските услуги са на равнището на предходния месец, отбелязват още от НСИ.

През декември цените в т. нар. малка потребителска кошница (100-те най-необходими стоки и услуги с тегла, каквито имат те в бюджетите на най-бедните 20% от домакинствата) намаляват с 0,2% спрямо ноември, но са с 0,4% по-високи в сравнение с декември 2013 г. С най-голям принос за месечната дефлация в малката кошница са поевтинелите с 0,3% хранителни продукти, докато цените на услугите и нехранителните стоки остават без промяна.

Пълните данни  ТУК

НОВИНИ ОТ БТПП
Откриха Британско-българска бизнес асоциация
БТПП подкрепи инициативата – предстои обсъждане на възможни насоки за съвместна работа в услуга на бизнеса в България и Обединеното кралство Още
Излезе от печат „Календар на панаирите и изложбите в България 2015"
Изданието е единствено по рода си у нас, делови наръчник за всяка фирма Още
Годишни награди за значими постижения в бизнеса VIP Business Awards 2015
Най-успешните мениджъри и брандове ще бъдат наградени на официална церемония в София през март т.г. Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Германо-българската индустриално-търговска камара създава клъстер „Дуално професионално обучение“
Ще съветва предприятия, които имат желание да обучават млади хора и ще направи първи стъпки в пилотните обучения Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Световни дни на устойчивата енергия 2015
25 - 27 февруари 2015 г., Велс, Австрия Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Дефлацията у нас през 2014 г. е 1,4%
През декември потребителските цени са намалели с 0,9% на годишна база Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Безработните младежи до 29 г. и хората над 50 г. са основни целеви групи на Националния план за действие по заетостта през 2015 г.
Ще започне изпълнението на схеми и проекти за обучение и заетост по новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Tърговски преговори между ЕС и САЩ: ЕК публикува доклад за консултацията за защитата на инвестициите
Анализ на почти 150 000 отговора, получени в рамките на онлайн консултация за защитата на инвестициите и уреждането на спорове между инвеститор и държава Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN