Брой 207 (717), 28-10-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БИЗНЕС СРЕДА

НСИ: По-неблагоприятен бизнес климат през октомври в промишлеността и търговията на дребно


През октомври показателят на бизнес климата се понижава с 0.5 пункта спрямо септември заради влошаването в промишлеността и търговията на дребно, съобщи днес Националният статистически институт. Във всички сектори предприемачите изпитват най-силно безпокойство от несигурната икономическа среда и не планират увеличение на цените поне до януари. 

Спадът в промишлеността е с 1.1 пункта заради влошените очаквания на индустриалните компании за бизнес състоянието им през следващите шест месеца. В същото време притокът на поръчки през последните три месеца нараства, затова те очакват до края на годината производствената им активност да е по-висока. Въпреки това излишъкът на мощности остава, защото средното натоварване е 73.4%.

Основните проблеми продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 59.2 и 29.2% от предприемачите. 

В строителството бизнес климатът се подобрява с  2.1 пункта поради по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. В същото време   сегашната строителна активност се преценява като по-ниска, а прогнозите за зимния сезон са по-резервирани.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и финансовите проблеми създават най-големи затруднения, като влиянието им с приближаването на зимата се засилва. 

В търговията на дребно спадът е с 2.9 пункта заради влошеното състояние на търговските компании и песимистични прогнози за продажбите и поръчките към доставчиците въпреки приближаващите новогодишни празници. 

Основните пречки пред търговците са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша, макар през последния месец да се наблюдава намаление на негативното им въздействие.

В услугите бизнес климатът остава непроменен спрямо предходния месец. Мениджърите са оптимистични за развитието на бизнеса през следващите шест месеца и очакват търсенето на услуги да нараства. Несигурната среда и конкуренцията ги затрудняват най-много. 

Пълните данни ТУК

НОВИНИ ОТ БТПП
Третото търговско изложение „ДОВЕРЕТЕ СЕ НА БЪЛГАРСКОТО” се открива в края на седмицата
Над 100 български производители и търговци ще представят продукцията си - храни, напитки, козметични продукти, облекло, обувки, чанти, детски артикули, стоки за бита Още
Покана за включване в бизнес делегация до Тел Авив, Израел, 9 - 13 ноември 2014 г.
Участие в Третата Международна конференция и изложение за вътрешна сигурност Още
Нови членове на Палатата
МЕЖДУНАРОДНА ТЪРГОВИЯ, ПАЗАРИ
Български онлайн МОЛ в Китай
БКТПК започва набирането на български фирми, желаещи техните продукти да бъдат търгувани в Online Bulgarian Shopping Mall Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Пето национално изложение „Изобретения, Трансфер, Иновации”
6 - 8 ноември 2014 г., София, НДК, Мраморно фоайе Още
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: По-неблагоприятен бизнес климат през октомври в промишлеността и търговията на дребно
В същото време притокът на поръчки в промишлеността през последните три месеца нараства - очаква се по-висока производствена активност до края на годината Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Оценка на ефекта на активните политики на пазара на труда
Почти 60% от участвалите в програми и мерки за заетост на МТСП са намерили работа след това Още
ИНОВАЦИИ, НАУКА
Първият хуманоиден робот, създаден чрез триизмерен печат и изцяло с отворен код
Предназначен е не само за учени и инженери — неговите създатели искат да го включат в професионалното обучение и да дадат възможност на учащите да експериментират Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Търг в Индия за изграждане на инфраструктура