Брой 208 (1220), 28-10-2016
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

БИЗНЕС СРЕДА

НСИ: По-неблагоприятен бизнес климат през октомври в промишлеността и търговията на дребно


През октомври 2016 г. общият показател на бизнес климата спада с 1.3 пункта в сравнение с предходния месец, съобщи Националният статистически институт.
Най-силно е влошаването на бизнес климата в промишлеността и търговията на дребно, докато в строителството запазва приблизително равнището си от септември. Единствено в сектора на услугите стопанската конюнктура се подобрява. Във всички сектори мениджърите не планират повишение на цените.

Промишленост
Спадът на показателя в промишлеността е с 4.4 пункта. Причината е в по-резервираните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата отчита и по-неблагоприятни прогнози за износа и производствената активност през следващите три месеца.
Несигурната икономическа среда продължава да е основният проблем, затрудняващ дейността, посочен от 46.1% от предприятията.

Строителство
Строителната активност през октомври се повишава спрямо септември, но прогнозите са за спад през приближаващите зимни месеци. Така показателят за бизнес климата остава непроменен спрямо предходния месец.
Основна пречка и в строителството остава несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша, макар че отрицателното им влияние отслабва.

Търговия на дребно
Влошаването на стопанската конюнктура в търговията на дребно е с 2.1 пункта. Причината е, че търговците вече не се надяват, че състоянието на фирмите им ще се подобри, а само да не се влошава. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са също по-умерени, отколкото миналия месец.
Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността на търговците.


Услуги
Очакванията на мениджърите в сектора на услугите за повишено търсене през следващите три месеца както и по-доброто състояние на компаниите през октомври повишават бизнес климата в сектора с 4.4 пункта за месец.
Оценките за настоящото търсене на услуги обаче е влошено. Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша са главните пречки.

НОВИНИ ОТ БТПП
Представители на БТПП участваха в информационни срещи в Европейската комисия
Относно Европейския семестър за България Още
Новоназначеният посланик на България в Китай посети БТПП
Китайски компании проявяват интерес за сътрудничество с български предприемачи Още
БИЗНЕС СРЕДА
НСИ: По-неблагоприятен бизнес климат през октомври в промишлеността и търговията на дребно
Единствено в сектора на услугите стопанската конюнктура се подобрява Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисията публикува годишната си оценка за състоянието на транспорта в ЕС
Пазарът на железопътния превоз на товари в България е сред най-отворените за конкуренция – това е част от оценките за България Още
ПАЗАР НА ТРУДА
Израел търси наши кофражисти и арматуристи
Кампанията се реализира от Агенцията по заетостта по реда на условията на Спогодбата между България и Израел за посредничество и временна заетост Още
МИТНИЧЕСКИ РЕЖИМ
Нови искания за суспендиране на митата
Одобрените искания ще се прилагат от 1 юли 2017 г. Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Специализирано изложение “Нови Бизнес Идеи“
4 - 5 ноември 2017, Sofia Event Center (София, Парадайз център, ет.3) Още
Бизнес форуми с международни срещи „Гепард: най-динамичните малки и средни компании в България“
2 ноември – Пловдив; 8 ноември - София Още