Брой 211 (1475), 03-11-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА, ИНОВАЦИИ

Президентът на Швейцария Дорис Лойтхард: Проектът ДОМИНО е истинска история на успеха


Истинска история на успеха. Така президентът на Швейцария Дорис Лойтхард оцени изпълнението на първите две години от петгодишния проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система“ (ДОМИНО). Пред участниците в заключителната сесия по проекта тя посочи, че в Швейцария дуалната система работи успешно и 75 процента от младите хора се насочват към професионално образование.

Имаме шанс да се учим от най-добрите, заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който благодари, че Швейцария не само инвестира средства в съвместния проект, но и предава опита си.  

Качествените резултати в образованието идват с партньорство, посочи зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. По думите и  проектът ДОМИНО е изключително успешен – при предвидено включване на 15 училища, в него участват 32 професионални гимназии.

С 3,5 милиона швейцарски франка проектът ДОМИНО подкрепя реформите в българската система на професионално образование чрез въвеждане на съвременни методи на базата на българските традиции и черпейки опит от Швейцария, която има световно призната система на дуално обучение и едно от най-ниските нива на младежка безработица в  света.

През 2015 година ДОМИНО започва с 81 български ученици в две гимназии по две професии. Днес над 800 ученици от 32 професионални гимназии се обучават по осем професии, а над 170 водещи български и чуждестранни фирми им осигуряват практика и трудов договор.

С всяка учебна година се увеличават часовете за практика на учениците в реална работна среда, като накрая на обучението си те прекарват два дни от седмицата в училище, а в останалите три работят на трудов договор срещу заплащане в предприятията, включени в системата на дуалното образование.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Работодателските организации проведоха среща с ръководството на БСП
Няма съгласие между БСП и работодателските организации по въпроса за клас „прослужено време“ Още
БТПП организира Фестивал на сладките и тестени изкушения „СОФИЯ ДЕСЕРТ ФЕСТ”
24 – 26 ноември 2017 г. , гр. София, ЦУМ Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Представиха иновативен проект в Бургаската търговско-промишлена палата
Професионално партньорство между банка, архитект и строител за комплексно обслужване по изграждането на еднофамилни къщи Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
47 конкурсни сесии са отворени по програма Хоризонт 2020
За последния, тригодишен програмен период 2018-2020 Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Национална програма за безопасност и здраве при работа (НП БЗР) 2018-2020 година
Очертани са ангажиментите на държавните органи, работодателските организации, организациите на работниците и служителите Още
ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА, ИНОВАЦИИ
Президентът на Швейцария Дорис Лойтхард: Проектът ДОМИНО е истинска история на успеха
Проектът ДОМИНО е изключително успешен – в него участват 32 професионални гимназии. Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Развитието на индийската бижутерийна индустрия и възможностите за бизнес пред българските компании в тази сфера
Разрешено е 100% чуждестранно участие в този сектор Още