Брой 211 (1475), 03-11-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Представиха иновативен проект в Бургаската търговско-промишлена палата


На 2 ноември Бургаската търговско-промишлена палата бе домакин на среща между Съвета по иновации към Българската търговско-промишлена палта (СИ към БТПП), банкова институция и представители на бизнеса от региона за презентация на иновативен проект – професионално партньорство между банка, архитект и строител за комплексно обслужване по изграждането на еднофамилни къщи.
След приветствието на председателя на Бургаската търговско-промишлена палата инж. Цанко Иванов, доц.Йосиф Аврамов запозна участниците с историята и дейността на СИ към БТПП.

От банката разясниха съотношенията на кредитиране и самоучастие по представяния продукт, видовете обезпечения, равнищата на лихвените проценти, сроковете за погасяване на кредита, схемата на траншово отпускане и доказване усвояването на средствата. Стана ясно, че бъдещият собственик на еднофамилния дом сключва договори с всеки от партньорите, като банката поема координиращата функция помежду им безвъзмездно, добавяйки стойност към продукта. Включва ли се изграждане на частна пречиствателна станция, колко енергонезависима или „смарт” може да бъде къщата, има ли наказателна лихва за предсрочно погасяване на кредита - бяха сред въпросите, поставени по време на заключителната дискусия. Бе разгледан и достъпът до банково финансиране на чуждестранни граждани, които поради статута си на временно пребиваващи институцията разглежда строго индивидуално.

Като основни предимства за потенциалните клиенти на продукта се откроиха освобождаването от грижата за осигуряване на строителни разрешителни и узаконяването на сградите, както и гаранцията за качество, предоставяна от строителя.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Работодателските организации проведоха среща с ръководството на БСП
Няма съгласие между БСП и работодателските организации по въпроса за клас „прослужено време“ Още
БТПП организира Фестивал на сладките и тестени изкушения „СОФИЯ ДЕСЕРТ ФЕСТ”
24 – 26 ноември 2017 г. , гр. София, ЦУМ Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Представиха иновативен проект в Бургаската търговско-промишлена палата
Професионално партньорство между банка, архитект и строител за комплексно обслужване по изграждането на еднофамилни къщи Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
47 конкурсни сесии са отворени по програма Хоризонт 2020
За последния, тригодишен програмен период 2018-2020 Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Национална програма за безопасност и здраве при работа (НП БЗР) 2018-2020 година
Очертани са ангажиментите на държавните органи, работодателските организации, организациите на работниците и служителите Още
ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА, ИНОВАЦИИ
Президентът на Швейцария Дорис Лойтхард: Проектът ДОМИНО е истинска история на успеха
Проектът ДОМИНО е изключително успешен – в него участват 32 професионални гимназии. Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Развитието на индийската бижутерийна индустрия и възможностите за бизнес пред българските компании в тази сфера
Разрешено е 100% чуждестранно участие в този сектор Още