Назад

Конгрес на „Европалати“ в Антверпен: Институциите и бизнесът трябва да си сътрудничат за укрепване на европейската конкурентоспособност
През миналата седмица в гр. Антверпен, Белгия се провежда Конгресът на Асоциацията на европейските търговски палати – Европалати.

В присъствието на почти 200 представители на европейския бизнес, политици и институции бяха представени резултатите от европейските избори през 2024 г. и предстоящите предизвикателства за бизнеса.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марш Шефчович подчерта при откриването на събитието че институциите и бизнесът трябва да си сътрудничат за поддържане на европейската конкурентоспособност, за да бъде успешна европейската индустрия.

Губернаторът на провинция „Антверпен“ Кати Беркс заяви, че предизвикателствата са огромни, но не по-малка е европейската упоритост.

В откриването се включиха още Владимир Длоухи, председател на Европалати, Люк Лювел, главен изпълнителен директор на Търговско-промишлана палата - Антверпен/Ваасланд, Рифат Хисарчиклиоглуп, председател на Федерацията на световните търговски палати.

Темите дигитализация, зелена енергия, двоен преход за търговско-промишлените палати, устойчиви бизнес модели за ТПП, дигитализация на услуги и процеси, ролята на ТПП за решаване на пазара на труда и други бяха обсъдени в различните панели на конференцията.

Европалати представи свой доклад за положителни и отрицателни политики от мандат 2019-2024 на Европейския парламент – Положителното, отрицателното и проблемното. Документът отразява позицията на Европалати спрямо работата на европейските институции и постигнатото през последния мандат.

Европалати проведе и 134-то Общо събрание, на което бяха отчетени резултатите на организацията през 2023 г. и бе приета нова програма и бюджет за настоящата година. Въпреки военните действия в Украйна и Израел в Общото събрание участваха председателите на Украинската ТПП и на Федерацията на израелските ТПП.

Съгласно решение на Общото събрание, ТПП на Руската Федерация и ТПП на Беларус бяха изключени от Европалати заради неспазване на задълженията си като членове на Асоциацията.