Назад

Открит е новият сезон на Националната менторска програма за жени предприемачи

„Направихме Менторската програма, за да ви покажем какво правим ние и да ви дадем пример. Ние ще се раздадем. Вие бъдете активни и взимайте толкова, колкото искате“. С тези думи Гена Събева, инициатор на Национална менторска програма за жени предприемачи в България, Съвет „Предприемачество и стартъп“ към БТПП и ментор, се обърна към участничките във Випуск 2024 по време на официалното откриване на четвъртото издание на програмата.

Събитието се проведе на 26 януари в Българската търговско-промишлена палата, непосредствено преди първия модул в програмата. На откриването присъстваха ментори, партньори, посланици на Дамска бизнес общност и участнички.

Голямата цел е вие да бъдете насърчени да се заемете с предприемачество. Щом залата е пълна, значи първият етап е преодолян, каза на участничките във Випуск 2024 Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, и им пожела успех. Той приветства дамите и новото партньорство с ООН за бежанците, което даде възможност на три жени бежанки да се включат в Менторската програма и да получат пълна подкрепа в създаването и развиването на собствен бизнес. Това са три жени от Афганистан, Йемен и Украйна, две от които имат наскоро стартирали бизнеси, а третата – ясна идея за такъв.

Организаторите и участничките приветства и Борис Чиширков, съветник „Комуникации“ на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН).

Подкрепяме Менторската програма, защото е добра. Не. Защото е много добра.“ – каза Илона Станева, директор Маркетинг и реклама във Fibank и ментор. Банката подкрепя Националната менторска програма за втора година. Фокус на Fibank ще бъдат устойчивите бизнес проекти като и тази година е предвиден гранд от 10 000 лева.

Потенциалът на жените в бизнеса е огромен, защото жените са мултифункционални, каза още Илона Станева. От гледна точка на банките, жените са нискорискови, защото са изключително изрядни, добави тя и цитира изследвания, според които жените решават да започнат бизнес в момент на житейска промяна.

На официалното откриване на новия сезон на Национална менторска програма за жени предприемачи 2024 присъстваха посланиците, изпълнителния директор на Дамска бизнес общност Росина Тодорова, която е и председател на BPW България, ментори, участнички от настоящата и от минали програми. Водещ на събитието беше Виктория Караабова-Стоянова – съпредседател на Съвет „Предприемачество и стартъп“ и ментор.

Тази година в Менторската програма участват 23 дами ментори и над 50 жени, които искат да стартират собствен бизнес или да развият вече съществуващи бизнес проекти и да надградят.

Първият модул от програмата откри отново Гена Събева с лекция на тема „Баланс“. Тя представи „планетата“ бизнес, изясни какво е да си предприемач, отбеляза основните разлики между предприемачеството и управлението на бизнес и акцентира на баланса в живота и бизнеса, които са изключително важни за успеха на една жена.

Вечерта, след първия ден от програмата, ментори и участнички имаха възможността да се запознаят и да обменят идеи и контакти по време на нетуъркинг събитието „Вечери на жената предприемач“, по време на което дамите дегустираха специални вина, произведени от българка в Австралия, чиято предприемаческа история разказа нейния брат.

Менторската програма продължава до 8 юни, когато дамите ще се качат на голямата сцена на най-мащабния форум за женско предприемачество у нас – „Арена на дамския бизнес“, за да представят своите вече готови бизнес проекти пред инвеститори, партньори, потенциални клиенти и да влязат в света на бизнеса.

Още за събитието прочетете ТУК.