Назад

Подкрепете каузата „Българската Коледа 2023“



„Българската Коледа“ е благотворителна инициатива на Президента на Република България, която има за цел да насърчава дарителството, да спомага за решаване на значими за обществото проблеми, касаещи здравето на децата и подпомагане лечението им.

Разпределението на набраните средства се реализира съвместно от Президентската институция, Българската национална телевизия, Нова телевизия и Експертния съвет към инициативата „Българската Коледа“. Участието на водещи специалисти в областта на детското здраве, неправителствени и пациентски организации допринася за спазване принципите на публичност и прозрачност.

В резултат на дарителската кампания 2022/2023 г. и проявената съпричастност на хиляди добродетелни българи, през 2023 г. „Българската Коледа“ разполага с бюджет от 3 530 000 лв.

През 2023 година са подпомогнати 586 деца за осъществяване на диагностика, лечение и рехабилитация на обща стойност 1 228 337 лв. и е осигурена медицинска апаратура за 26 лечебни заведения от цялата страна на обща стойност 2 283 576, 00 лв.

За двадесет и първи пореден път, в навечерието на коледните и новогодишни празници, ще се обединим отново в името на здравето на българските деца.

Кампанията, която ще продължи през цялата следваща година е под наслов „Дари надежда на дете в беда“ и е в подкрепа на детската хирургия.

Инициативата протяга ръка за поредна година към всички деца с различни заболявания, състояния и увреждания, които се нуждаят от средства за осъществяване на диагностика, лечение, включително медикаментозно, рехабилитация, логопедична и психологична терапия, както и от медицински изделия и помощни средства.

Целта на двадесет и първото издание на „Българската Коледа“ е да привлече общественото внимание към детската хирургия, да повиши информираността за хирургичните интервенции при деца с вродени и придобити заболявания, тяхното влияние върху живота им, както и да помогне децата с такива заболявания за навременно диагностициране, лечение  и рехабилитация..

„Българската Коледа“ е надежда за повече спасени деца, върнати детски усмивки и спокойни български семейства. Защото всяко дете заслужава щастливо детство и пълноценен живот!

Възможните начини да подкрепите каузата „Българската Коледа“ са: 

Чрез изпращане на SMS на кратък номер 1117 за А1, Vivacom и Yettel.

С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда.

За абонати по договор стойността на един SMS е 1 лв.

За потребители на предплатени услуги на всички мобилни оператори стойността е 1,20 лв. с ДДС. 

 

Чрез обаждане на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и А1.

С всяко обаждане помагате с 1 лев на дете в беда.

Стойността на всяко обаждане е 1 лв. 

С банков превод на:

Получател: БНТ, за „Българската Коледа“

IBAN: BG13UBBS80023300186210

BIC код: UBBSBGSF

Банка: Обединена българска банка.