Назад

Председателят на ЕИСК Оливер Рьопке с отличие от българския ИСС за приноса и ползотворното сътрудничество между двете организацииОливер Рьопке, председател на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) беше удостоен с почетен плакет от Икономическия и социален съвет на Република България за принос в дългогодишното и ползотворно сътрудничество между двете организации.

На 20 март, в присъствието на българските членове на ЕИСК,  г-жа Зорница Русинова, председател на ИСС, връчи наградата от името на Съвета за подкрепата и съвместната работа по теми, свързани с икономическото и социалното развитие на Европа и Европейския съюз. Зорница Русинова участва в Пленарната сесия на ЕИСК, в чийто дневен ред беше включен панел посветен на Европейските избори през 2024 г. през призмата на гражданското общество.

 В изказването си Зорница Русинова подчерта, че ИСС е пример за това как диалогът и сътрудничеството могат да бъдат ключът към постигането на балансирани позиции и създаването на успешни политики. „ИСС представя и защитава пред българските институции и партньори на европейско и международно ниво консенсусното мнение на организираното гражданско общество по въпроси, свързани с икономическото и социално развитие на България. Съветът участва във всички важни за страната реформи и допринася за утвърждаване на България като активен член на Европейския съюз и НАТО“, допълни Русинова. „Ние от Съвета работим за изграждане на устойчива и конкурентоспособна икономика, за ускоряване на прехода към по-зелена, по-социална и по-дигитална България и за подготовка за присъединяване към еврозоната и Шенгенското пространство. В този смисъл предстоящите избори за Европейския парламент са от решаващо значение за продължаване на политиките и за развитието на силна, устойчива и мирна Европа."

Председателят на ЕИСК Оливер Рьопке заяви: „За мен е чест да бъда избран от Икономическия и социален съвет на България да получа тази награда. ИСС е дългогодишен, отдаден партньор на ЕИСК в укрепването на европейското гражданско общество. През последните 20 години Съветът на България беше силен застъпник за европейска интеграция и направи така, че гласовете на българското организирано гражданско общество да се чуят далеч отвъд националните граници. Благодаря ви за изключителната работа".

Гост на пленарната сесия беше г-н Тиери Боде, председател на Френския икономически, социален и екологичен съвет, който запозна участниците с националните предизвикателства пред страната за европейските избори през юни 2024 г.