Брой 231 (991), 30-11-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА

Иновативен здравен мениджмънт на работното място по модела на Швейцария

Българо-румънската търговско-промишлена палата предлага решение, като адаптира за българските условия критериите за прилагането на швейцарския стандарт

Темата за опазването на здравето на работното място става все по-актуална в съвременния свят на непрекъснати промени, високи технологии, всекидневен стрес, кратки срокове на изпълнение. В резултат на общото действие на неблагоприятните фактори намалява качеството на работа, увеличават се отсъствията по болест, служебната атмосфера става напрегната, нарастват разходите на фирмите. Всичко това изисква от мениджърите ново мислене и комплексни действия, които надхвърлят изискванията на българската нормативна рамка.

Българо-румънската търговско-промишлена палата (БРТПП) предлага решение, като адаптира за българските условия критериите за прилагането на швейцарския стандарт Friendly Workplace Label за здравен мениджмънт. Той променя работната среда, създава нови възможности за развитие на личността и семейството, реализира множество положителни резултати, включително по-добър корпоративен имидж и по-добра печалба.

В основата на швейцарския модел стоят шест критерия, които насочват пътя на една социално отговорна компания към иновативен процес на вътрешен одит по опазване на здравето на работното място. Стандартът съответства на качествените критерии на Европейската мрежа за насърчаване на здравето на работното място.

Създаден е сайт „Здрави на работното място” в помощ на българските компании и експертите по здравеопазване на работното място. Изисква се регистрация ТУК, която е безплатна и отнема само 5 минути, след което ползвателят получава широк достъп до водещи световни практики, полезна информация, обмяна на опит и мнения.

Прилагането на швейцарския стандарт в България е възможно благодарение на проекта „Здрави на работното място: трансфер на стандарти и практики за здравословна работна среда”, осъществяван от БРТПП и Health Promotion Switzerland.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорство и експертна помощ.

За контакти с БРТПП: Елеонора Иванова, председател, Моб. телефон: 088 821 1835, Е-mail: e.ivanova@brcci.eu

НОВИНИ ОТ БТПП
Информационен ден в БТПП на Българска банка за развитие
Нови кредитни продукти за МСП и за български износители, гаранционни схеми... Още
Покана за семинар „Индустриалната собственост в помощ на бизнеса”
Значение и начин на закрила на марките, промишлените дизайни, изобретенията и полезните модели Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Редовно общо събрание на Бургаската търговско-промишлена палата
За председател на Управителния съвет бе преизбран инж. Цанко Иванов Още
НОВИНИ ОТ ПАРТНЬОРИ НА ПАЛАТАТА
Иновативен здравен мениджмънт на работното място по модела на Швейцария
Българо-румънската търговско-промишлена палата предлага решение, като адаптира за българските условия критериите за прилагането на швейцарския стандарт... Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Цените на производител в промишлеността се понижават през октомври
Най-голямо е намалението при тока, парното и газа Още
ГЛЕДНА ТОЧКА
Могат ли 10 работни групи и доклад на Световната банка да променят средата
Автор: Институт за пазарна икономика Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за кредитите за недвижими имоти на потребители
Кредитополучателите ще имат срок от най-малко 14 дни след получаване на проекта на договор, за да решат да изтеглят ли кредита Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция, януари 2016 г.