Назад

Проведе се виртуална бизнес среща България – ГрузияБългарската търговско-промишлена палата, съвместно с екипа на Enterprise Georgia и Посолството на Грузия в София, организираха виртуална бизнес среща България – Грузия с участието на компании и предприемачи от двете страни.

Събитието бе открито от главния секретар на БТПП, д-р Васил Тодоров, който заяви че Палатата винаги е подкрепяла подобни инициативи, имащи за цел да разширят търговско–икономическите отношения между български и чуждестранни компании. Той представи Търговския регистър към БТПП, в който са регистрирани 21 фирми с грузинско участие и 43 търговски представителства, както и услугите, които предоставя. Очакванията са в бъдеще, със съдействие и на посолствата, да се организират бизнес делегации в двете страни.

Торнике Зиракишвили, заместник директор на Enterprise Georgia, направи презентация на икономическата ситуация в Грузия. Страната е на седмо място в света по възможности за правене на бизнес. 10% е темпът на растеж /2022 г./, 58 e процентът на реинвестиране в страната. Грузия има подписано споразумение за свободна търговия с ЕС, което значително улесняване търговията със страните-членки. Цялата презентация тук.

Приветствие към участниците отправи Н.Пр. Веселин Вълканов, посланик на България в Грузия. Той подчерта съществуването на отлични икономически връзки между двете страни, спомагащи за развитието на конкретни бизнес проекти в бъдеще. През последната година голям брой предприемачи от България са посетили посолството, както и Службата по търговско–икономически връзки, като посланикът изрази готовност да съдейства в рамките на неговата компетентност.

Посланикът на Грузия в София Н.Пр. Отар Бердзенишвили приветства от своя страна участниците и заяви, че съществува потенциал за по-широко развитие в отношенията между Грузия и България. Срещата се организира по инициатива на посланика само няколко месеца след пристигането му в страната.

Презентация за възможностите за инвестиции в България направи Юлиян Балчев, главен секретар на Българската агенция за инвестиции.  Цялата презентация тук.