Назад

Първи Моден Инфо Ден в България с домакин Браншовата организация за текстил и облеклоНа 12 октомври Браншовата организация за текстил и облекло  бе домакин на  1-ви МОДЕН ИНФО ДЕН в България, който се организира в рамките на проект  CREATIVE HUB “Създаване и развитие на Креативен център за подкрепа на завършили мода, стартиращи млади дизайнери и прилагане на механизми за развитие на модния сектор в трансграничния регион”, финансиран в рамките на Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А ГЪРЦИЯ-БЪЛГАРИЯ 2014-2020 г.

Проектът се изпълнява в партньорство със Солунската търговско-промишлена камара, Гърция (водещ партньор), Асоциацията на гръцката модна индустрия, Гърция, Gnosi Anaptixiaki НПО, Гърция и Сдружение Съвремие, България. Представители на всички партньори уважиха събитието.

Гост лектор бе Мария Онтева, дизайнер и преподавател по специалност Промишлени изкуства МОДА. Пред над 50 участници /студенти по мода, млади дизайнери, представители на фирми от сектор Текстил и облекло, образователни институции и др./ стартира Модният ден с представяне на български дизайнери, които имат принос в световната мода, и презентиране на добри практики и примери за устойчива мода. Голям интерес сред присъстващите имаше представянето на т.нар. „иновативни облекла“ - дрехи, регулиращи температурата, умен сутиен, дрехи с наночастици и др.

Програмата продължи с атрактивна презентация на световните модни тенденции за 2023 “от подиума до улицата”, където участниците имаха удоволствието да се запознаят с актуалните  цветови и модни комбинации за новия сезон.

В рамките на дискусионната част Иван Иванов – представител на специализирано изложение Текс Тейлър Експо, запозна накратко присъстващите с възможностите, които предоставя тазгодишното издание на изложението. Специален акцент бе поставен върху стремежа на организаторите да подпомагат младите хора в текстилния и модния бранш да получат изява, да утвърдят своята увереност в собствените сили и умения, да станат част от едно голямо събитие - да могат да усетят тръпката на модния подиум. В настоящото издание от 27-29 октомври 2022г. ученици и студенти ще имат възможност да използват сцената за модни дефилета, за да представят своето усещане за мода, чрез създадените от тях модели на облекло.

Друг акцент от събитието бе възможността за използване от страна на студентите на иновативна технология за печатане върху плат, чрез нова машина, която се внася за първи път в България - собственост на фирма АМКО Принт, гр. Петрич. Управителят на фирмата - Стойне Златков, представи новата технология и остана отворен за сътрудничество с всеки, който има желание да се запознае с новата техника.

Модният ден приключи с коктейл, на който разговорите продължиха в неформална среда.