Брой 190 (447), 01-10-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

ТПП - Стара Загора помага на местните фирми да правят бизнес с Русия, Китай, Германия, Швейцария, скандинавските страни ....


Има заявен интерес за руски инвестиции за изграждане на хотел на Старозагорските бани. Освен с Русия Търговско-промишлена палата - Стара Загора помага на местните фирми да правят бизнес и с Китай, Германия, Швейцария, скандинавските страни и други, казва председателят на УС на Старозагорската палата Олег Стоилов.

- Г-н Стоилов, в Стара Загора вече има Регионален академичен център. Каква ще е ролята му?

- С проект за създаване на регионални академични центрове у нас се ангажирахме сериозно. Преди седмица имахме среща във Варна и след нея съм уверен, че този формат, тази мрежа, която се изгражда и в която Стара Загора е сред 11-те регионални центъра на БАН, ще работи. Ще помогне научният потенциал да достигне пряко до бизнеса в регионите и да решава конкретни проблеми.

- Виждате ли индикации за съживяване на бизнеса в региона, за разширяване на дейността му? През миналия месец Бюрото по труда отчита нарастване на предлаганите от частния бизнес работни места.

- Всъщност определени сектори на бизнеса работеха и работят добре, намериха вярна посока и акцент. Отделни фирми във всички направления работят добре. Трудно е все още да говорим за цялостен подем и развитие. Затова ТПП - Стара Загора се опитва да подпомогне процесите, свързани с кооперационни и търговски връзки на нашия бизнес с европейски и не само европейски страни.

На среща с Българо-швейцарската търговска камара в Стара Загора, която организирахме през миналата година, осъзнахме огромната полезност от съвместната работа с бизнес организациите от други държави. Вече работим по общ проект, в който над 100 български фирми, голямата част от тях са старозагорски, от секторите електроника, електротехника, машиностроене и металообработване, са вече сертифицирани. Тези фирми ще бъдат популяризирани в Швейцария професионално, със заинтересовани от съвместен бизнес партньори насреща и ще имат шанса за развитие.

Ще направим среща на 17 октомври 2013 г. в Стара Загора с Българо-германската търговска камара. Темата ще е Бавария и Стара Загора, а нашият бизнес знае какво означават възможностите за икономически връзки с бизнеса на Бавария. На 15 ноември ще има пак в Стара Загора среща с Българо-скандинавската търговска камара, представляваща 5 скандинавски държави. И пак търсим партньорства.

- А извън Европа?

- Предстои ни, струва ми се, изключително партньорство с Българо-китайската търговска камара. Нейният председател Виктор Азманов ще е гост и лектор по време на Фестивала на виното и културното наследство Августиада на 18 октомври. Вече имаме договорки, че ще търсим възможности не само за внос на стоки от Китай, но и за износ на наши изделия, особено на вино и на хранителни продукти. Интересът е много голям. Китай е невероятен пазар - огромен и платежоспособен, а транспортът за Китай е изключително евтин, защото при влизането на техните стоки остават много празни контейнери за връщане и тази възможност може да се използва.

Не бих пренебрегнал и ползите от гостуването ни в Самара неотдавна. Докато миналата година ставаше дума повече за запознаване и информационни връзки, тази година вече има фирми от Стара Загора, които намериха възможност за реализация на техни стоки на руския пазар, особено в сферата на консултантски услуги, сертификационни услуги, а това е по-добрият износ - не на материали, а на ноу-хау. Индустриалните пружини българско производство бяха посрещнати с интерес, а има и заявен значителен инвеститорски интерес, включително за изграждане на хотел на Старозагорските минерални бани.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП относно законопроекти за изменение и допълнение на данъчни закони
Палатата принципно подкрепя целите на промените, насочени към подобряване условията за стопанска дейност Още
Покана за участие в B2B срещи в рамките на търговски панаир във Венеция
Развитие на бизнес партньорства и интерактивна конференция посветена на иновативни средства за развитие на малките предприятия Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
ТПП - Стара Загора помага на местните фирми да правят бизнес с Русия, Китай, Германия, Швейцария, скандинавските страни ....
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Среща на Националната асоциация на зърнопроизводителите с премиера Пламен Орешарски
Изплащат евросубсидиите на земеделските производители до януари Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Обществено допитване за проекти на национални приложения към български стандарти
Стандартите се отнасят до въвеждане на хармонизирани и европейски стандарти в областта на енергийната ефективност на сградите Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Около 35 % от работните места в ЕС са свързани със силно зависещи от авторските права сектори
Проучване измерва значението на правата върху интелектуална собственост за икономиката на ЕС Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
QS World Grad School Tour София
Изложение за магистърски програми и докторантури Още
Съобщения за международни събития, получени в БТПП