Брой 178 (1442), 18-09-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Перм и Бургас имат потенциал за ползотворни партньорски връзки

220 фирми от  Русия имат регистрация на наша територия, коментира зам.-кметът по финанси и бюджет Красимир Стойчев по време на срещата с бизнес делегация от Пермски регион, Русия, която се проведе в зала „Компас” на хотел  България”.

Инж. Цанко Иванов, председател на Бургаската търговско-промишлена палата, приветства гостите, като припомни, че преди година бе първата среща на представителите на бизнеса от двата района. „Ръководството на двете палати – нашата и тази в Перм, считат, че има потенциал за трайни и ползотворни партньорски връзки. Двете страни трябва да се съобразяваме с някои ключови фактори за успех. Да си поставяме амбициозни, но същевременно реални цели. Да се съобразяваме с местното законодателство и конкретните условия и ограничения в страните. Убеден съм, че постигането на целите става с висока мотивация на бизнесмените за преодоляване на препятствията“, каза в приветствието си инж. Иванов. Той акцентира също върху възможностите за финансиране на бизнес начинанията тук, у нас. „В лицето на Бургаската търговско-промишлена палата не трябва да виждате само наблюдател на вашите идеи и инициативи, а партньор, който съдейства при реализиране на проектите, и не на последно място, институция за провеждане на арбитраж, при евентуално възникнали спорове“, допълни домакинът. Той изрази надежда, че контактът на бизнеса ще доведе и до сближаване на членовете на двете палати, а защо не и на гражданите от двата региона.

Приветствие поднесе и вицепрезидентът на Пермската търговска палата Елена Миронова, която благодари за гостоприемството и за възможността да бъдат създадени нови контакти.Тя подчерта, че организираните срещи са нова страница в отношенията между двете страни. „От 26 години съм в палатата и знам, че нещата не са толкова прости и не е толкова лесно да се възобновят търговските и бизнес отношения“, подчерта тя и благодари и на представителя на Пермската ТПП в България Юлия Вавилова.

Представяйки Пермски регион Миронова се пошегува, че цялата таблица на Менделеев може да бъде намерена в него, и то в добри количества. „Дълбоко се надявам да си бъдем взаимно полезни“, заключи тя.

Зам.-кметът Стойчев изрази подкрепата на Община Бургас за начинанията и бизнес контактите. „Тези срещи се превърнаха в традиция и това много ни радва. Бургас създава много добра среда за развитие на бизнеса“, допълни той и декларира, че при бизнес контакти местната власт ще съдейства за бързото издаване на необходимите разрешителни. Той презентира свободните площи за инвестиция, които са около града и са на привлекателни цени, а също така и трите индустриални зони, които дават възможност за развитие на бизнес. Не пропусна да спомене и факта, че в Перм има един голям приятел на Бургас и застъпник за развитието на бизнеса - Сергей Андронов, вече бивш председател на УС на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, който ръководи предприятието 9 години.

Бургаски регион бе представен за гостите от Радко Дренчев, който обърна особено внимание на инфраструктурните предимства на града.

От руска страна участваха седем фирми, част от които се интересуват от разширяване на пазарите си и набиране на нови клиенти, други - от нови партньорства. Проявен бе интерес и за взаимни контакти в развитието на хотелския бизнес. От бургаска страна интерес към срещата бе проявен от фирми както за производство на микротор за листно торене, така и производство на метални изделия, софтуерни фирми, производство на хляб и хлебни изделия и др.

Контактите между отделните фирми продължиха с оживен разговор.

Текст: Дона МИТЕВА, ЧФ

НОВИНИ ОТ БТПП
Работодателските организации възразяват срещу регламентирането на абсолютна давност за вземания срещу физически лица
Международен форум 16 +1 - Китай и Централна и Източна Европа
Основен акцент - развитие на отраслите, които могат да повишат стокообмена Още
Проектът „КРОС“ на БТПП приключи успешно, 4 месеца предсрочно
944 безработни лица бяха обучени в ключова компетентност „Управление на промяната” Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Перм и Бургас имат потенциал за ползотворни партньорски връзки
Бизнес делегация от Пермски регион се запозна с икономиката и инфраструктурните предимства на Бургас Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Българо-руски бизнес форум
28 септември от 10 часа, Пловдив, Парк Хотел Санкт Петербург Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Движещата сила зад икономическия растеж отдавна не е потреблението на домакинствата
Автор: Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика Още
ФИНАНСИ
НАП изпраща писма до фирми със значителни касови наличности
Целта на проверките е да се изследват всички факти и обстоятелства, свързани с посочената касова наличност Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Оперативна програма „Добро управление“ предоставя над 5 млн. лв. за по-ефективно управление
Три нови процедури по приоритетна ос „Ефективно и професионално управление в партньорство с гражданското общество и бизнеса“ Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
България и Турция подписаха протокол за сътрудничество в областта на земеделието
Двете страни изразиха желание за подобряване на отношенията и сътрудничеството в областта на селското стопанство и храните Още