Брой 38 (295), 22-02-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Първа координационна среща по проект „Икономическа еко енергийна стратегия”


Проектът „Икономическа еко енергийна стратегия – икономическо развитие чрез енергиен  и екологичен просперитет”  вече е в активна фаза на подготовка на първите планирани дейности. Договорът за изпълнение бе подписан през декември 2012 г. и е част от втората покана за набиране на предложения  по програма за трансгранично сътрудничество по ИПП България – Турция. Проектът е с продължителност от 12 месеца и бюджет от 106 089.68 Евро. Водеща организация е Ямболската търговско-промишлена палата, България, а партньор от турска страна е Търговската борса Бабаески, Турция.

Първата координационна среща на работния екип се състоя в Турция. Ръководителят на проекта Стойчо Стойчев проведе срещи с експертите от турска страна и с ръководството на организацията партньор в Турция – Търговска борса гр. Бабаески. В срещите участваха и експертите от българска страна, ангажирани в проекта.

В рамките на тези работни срещи партньорите имаха възможност да координират и съгласуват извършените до момента административни действия и да начертаят план за организиране на първите събития от одобрения календарен график на проекта. Едни от първите инициативи, които предстоят в периода март-април 2013, са две пресконференции за стартиране на проекта (в Бабаески и Ямбол, България), стартиране на мащабно информационно изследване на актуалното състояние на потенциала, технологичното равнище, приоритетите и бъдещата политика за  развитие на научните институции и МСП в трансграничния регион в областта на екоенергията и биологичното производство.

Сред планираните дейности са и двудневен семинар в България на тема "Зелената енергия – за хората, бизнеса и бъдещето", както и подготовката на редица рекламни и промоционални материали на български и турски език, чрез които информацията за проекта ще достигне до максимално голям брой хора. За средата на май е планиран стартът на специализирана интернет страница, която ще предлага богата информация за проекта и проектните дейности,  полезна информация за фирми, активно работещи в сектора на възобновяемите източници и търсещи партньорства в тази област.

НОВИНИ ОТ БТПП
Общо събрание на Съвета на браншовите организации при БТПП
Основен акцент в разискванията бе отражението на икономическата политика на правителството през последните години върху малкия и среден бизнес Още
Глобалният форум GS1 2013 в Брюксел – генератор на идеи за иновации и сътрудничество
Целта е утвърждаването на GS1-приложенията като най-широко използваната система от стандарти за веригата на снабдяване по света Още
Разработването на концепции и стратегии при организиране на събития е важно за бизнеса
В БТПП бе представена компанията „Events Congressing” Още
Нов Каталог на панаирите и изложенията в Югоизточна Европа - 2013
Има свободен достъп до електронния вариант на каталога Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Първа координационна среща по проект „Икономическа еко енергийна стратегия”
Водеща организация по проекта е Ямболската търговско-промишлена палата Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Покана за участие в пилотния проект „Виртуален и технологичен парк” на Дунавски научен клъстер 2014-2020 г.
Проектът е макрорегионален и е фокусиран върху проучването и иновациите Още
Открита е процедурата за набиране на проектни предложения по Програма LIFE +
За България индикативните разпределени финансови средства по тази програма за 2013 г. са 9,21 млн. евро Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ОСИГУРОВКИ
НАП: Фирмите могат да проверят онлайн колко са регистрираните им фискални устройства
Чрез новата е-услуга – също и справки за това, какви отчети са подадени към НАП от техните касови апарати Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Търговски мисии в Турция