Назад

Стартира дарителска кампания за изграждане на монумент Интеркосмос България - 1300


Тази година се навършиха 40 години от изстрелване на спътници „Интеркосмос България-1300“. По този повод в Стара Загора се проведе Тържествена вечер. Снимки от събитието вижте тук. На него беше представен проект, иницииран от Граждански клуб ЛИПА, в партньорство с Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ и с подкрепата на Община Стара Загора,  за изграждане на монумент с копието на спътника „Интеркосмос България – 1300“, като символ на космическата слава на Стара Загора. Проектът е разработен от екип, ръководен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев - ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която изигра решаваща роля за реализирането на програмата „Интеркосмос България-1300“. За изграждането на монумента разчитаме на материални и финансови дарения от фирми и граждани  от Стара Загора, страната и чужбина, които да станат съпричастни към увековечаването на най-значимото българско научно постижение в областта на космическите изследвания. С проекта на монумента можете да се запознаете тук.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора е сред организациите, които активно подкрепят дарителската инициатива, посветена на изграждане на монумент Интеркосмос България - 1300.

В дарителската кампания можете да включите от следния линк:  https://www.platformata.bg/bg/kauzi/1399:intercosmos/details/campaign.html

За тези, които не разбират каква е връзката на проекта с центъра на Вселената, обясняваме: Стара Загора, с решение на Общинския си съвет от 2018 г., прие Стара Загора – център на Вселената за един от туристическите слогани на града.