Брой 146 (1410), 02-08-2017
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Създаване на високотехнологични предприятия с обучени кадри предлагат за развитието на Стара Загора


Индустриалното развитие на Старозагорски регион обсъдиха на среща вчера министърът на икономиката Емил Караниколов, кметът на община Стара Загора Живко Тодоров и представители на бизнеса в региона.

В дискусията участва и Георги Стоев, управляващ съдружник в компания Industry Watch. Той представи резултатите от подробен анализ за развитието на региона, според който в Стара Загора трябва да се заложи на високотехнологични предприятия, за които обаче ще са нужни и висококвалифицирани кадри. Потенциални инвеститори от Германия са заинтересовани да инвестират в Стара Загора, но поставят условия за предлагане на индустриални парцели с инфраструктура, наличие на квалифирана работна ръка и стимулиране на образованието за създаване на такива кадри.
 
Според оценката на Стоев, регионът изглежда по-оптимистично, има по-добри шансове за бързо индустриално развитие в сравнение с Пловдив, например. Според резултатите от анализа, той предложи четири места за изграждане на модерна индустриална зона – в източната част на града до Метро, в село Еленино, между кв. Железник и съществуващата площадка на бившия Азотно-торов завод. Коментира и достъпа до човешки ресурс. Стара Загора е трети по значимост пазар на труда след София и Пловдив. Тя обаче трябва да се насочва към инвеститори, които търсят човешкият фактор като качество, а не като количество труд, категоричен бе Стоев.
 
Стара Загора е в топ 3 по индустриално развитие и трябва да заложи на високотехнологичния и логистичния сектор, коментира министърът на икономиката Емил Караниколов. Той съобщи, че министерството подкрепя  дуалната  форма на обучение като плавен преход от обучение към работа, доказал успеха си в страни като Швейцария, Австрия и Германия и подчерта, че това е един от начините за осигуряване на подходящи кадри за бизнеса и решаване на проблемите на пазара на труда. По думите му Българската банка за развитие вече минава под шапката на кономическото министерство и ще финансира проекти. Той съобщи още, че от БАН предлагат да направят анализ за нуждите от работна сила за 15 години напред.
 
Бизнесът трябва да бъде в основата на развитието на високотехнологичен град, какъвто Стара Загора претендира да бъде, категоричен бе кметът Живко Тодоров. Според него населението не намалява, има рекордно ниска безработица, което показва, че трябва да се стремим не към привличане на инвеститори за масовост на работни места, а на такива с високи технологии. Проблемът е, че децата на Стара Загора, които завършват училище тук, заминават за София или за чужбина. Нашата цел е да ги привлечем с нови високи технологии да останат тук, каза още градоначалникът. По думите му Общината и бизнесът могат да изградят добър модел за работа. Живко Тодоров предложи и обектът летище Стара Загора, като атрактивно място за изграждане на индустриална зона. Той заръча на депутатите от Старозагорския район да инициират законодателни промени по отношение на Закона за публично-частното партньорство. Живко Тодоров обяви още, че ще бъде създадена програма за обучение по чужд език, за хора, които не са успели да го направят в училище. Това се налагало, заради изискванията на инвеститорите да имат кадри, които свободно да разговарят на различни езици.
 
Олег Стоилов, председател от Търговско-промишлената палата - Стара Загора, говори за професионалното образование и дуалното обучение, в които Стара Загора е на водещо място. Той предложи и окрупняване на професионалните училища.
 
Представители на бизнеса предложиха и промени в Кодекса на труда, свързани с работа на 17 и 18-годишните.
НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП и Централна енергоремонтна база ЕАД обсъдиха актуални области на взаимодействие
Дружеството представи последните си постижения и планове за развитие Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Създаване на високотехнологични предприятия с обучени кадри предлагат за развитието на Стара Загора
Общината и бизнесът дискутират изграждането на успешен модел за индустриално развитие на региона Още
АНАЛИЗИ, ПРОУЧВАНИЯ
Издадени разрешителни за строеж и започнато строителство на нови сгради през второто тримесечие на 2017 г.
Разрешителните за жилищни сгради растат с 36% през второто тримесечие Още
МИТА И АКЦИЗИ
Информация относно формулата за денатуриране на алкохол по общия метод
България прилага, считано от 01.08.2017 г., повишена концентрация на общата процедура за денатуриране Още
ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА
КЗК се самосезира по Националния рамков договор за медицинските дейности за 2017 г.
Предварителният анализ на разпоредбите сочи, че с тях се въвеждат ограничения.... Още
КОНКУРСИ
Национален Конкурс "Иновативно предприятие на годината" 2017
Краен срок за записване: 15 октомври 2017 Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство