Назад

САЩ - Департамент по търговия - Петиция за налагане на антидъмпингови мерки спрямо България


Посолството на Република България във Вашингтон информира за Петиция за налагане на антидъмпингови мерки спрямо България за износ на матраци в САЩ, инициирана от група американски компании в сектора. Петицията е изпратена до Департамента по търговия на САЩ в края на месец юли т.г. с искане за налагане на антидъмпингови и компенсаторни мерки за внос на матраци от група държави, сред които България. В групата фигурират също Италия, Полша, Словения, Испания, Босна и Херцеговина, Косово, Индия, Индонезия, Мексико, Филипините, Тайван. Петицията съдържа конкретна информация по държави, обосноваваща твърдението, че продукцията им се продава в САЩ на цени по-ниски от тези в страната-износител.

Уточнява се, че използваната методология за сравнение на цените, е същата, прилагана преди това за друга група държави, сред които Китай, Сърбия, Турция, Виетнам. С петицията се отправя искане към Департамента по търговия и Комисията за международна търговия за започване на разследване по казуса.

От посолството информират също, че развитието по случая  може да бъде проследено  на сайта на Департамента по търговия - https://access.trade.gov/login.aspx, като се направи регистрация с „Guest user“. Там могат да бъдат намерени всички релевантни документи по случая, регистриран с номер A-487-00, вкл. пълния текст на петицията „Petition for the imposition of Antidumping and Countervailing Duties: Mattress”. Предоставят също и-мейл на Роналд Остин, контактна точка за въпросната петиция – Ronald.Austin@trade.gov