Назад

Ще причини ли милиони левове загуби за бизнеса високата цена на газа


Коментар на Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, и енергийния експерт Красимир Манов в ефира на Нова телевизия

"Цената на газа, обявена от доставчик, е с 30% по-висока от тази, която се търгува на холандската борса, която за нас е сериозен проблем, тъй като тази по-висока цена, която плащат крайните потребители, в частност предприятията, всъщност прави тяхната продукция изключително неконкурентоспособна. Това е проблем, когато изнасят. Цената на газа за април ще достигне 39% ръст, което породи нашата категорична реакция срещу тази държавната политика. Изчисляваме, че така на месец икономиката ни ще губи около 42 млн. лева, които трудно ще бъдат компенсирани. Механизъм за компенсации е един от вариантите, другият е намаляването на цените", това заяви главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров в ефира на Нова телевизия. 

По думите му трябва да се осъществи външен одит върху ценообразуването, за да се установи откъде идва разликата. "Вероятно ще се обсъди компенсаторен механизъм, за да се намали натискът върху бизнеса. Размерът трябва да е разликата между борсовата цена и тази, която е определена", обясни Тодоров.

Енергийният експерт Красимир Манов отбеляза, че около 35 евро на мегаватчас е природният газ, който в размер на 1 млрд. кубически метра, постъпва по договора с Азербайджан. "Би трябвало, ако не ползваме от Чирен, цената да е около цената на борсата. Има две причини това да не е така - некадърността в управлението на сектора, както и схемите за кражба. Няма обективна причина цените да са толкова високи - около 40%. Продължаваме да получаваме руски втечнен природен газ. Когато цената на международната борса е една, ти получаваш много по-висока цена за доставка, тази разлика отива някъде. Не се защитава българския интерес. А за бизнеса това е мародерство. Става дума за измама, което ще коства на бизнеса около 500 млн. за тази година. Прокуратурата да извърши разследване, защото става дума за "Булгаргаз", коментира той.

Целият разговор може да гледайте във видеото.