Назад

Швеция пое председателството на Съвета на Европейския съюз


Сигурност, конкурентоспособност, зелен и енергиен преход, демократични ценности и върховенство на закона. Това са приоритетите на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2023 г.

Швеция поема председателството на Съвета на Европейския съюз в момент на исторически предизвикателства за държавите-членки и за Съюза като цяло. Незаконното, неприемливо и непровокирано нахлуване на Русия в Украйна е заплаха за европейската сигурност, с тежки последици за миграцията, както и за световните доставки на храни и енергия. Украйна се бори за оцеляването си като нация – и за сигурността и живота на своите граждани. ЕС и неговите държави членки събраха безпрецедентна подкрепа за Украйна и ще останат твърдо на нейна страна. Необходимо е да се осигури непрекъснато сътрудничество с доверени партньори, включително силна трансатлантическа връзка.

Европейските икономики са силно засегнати от войната на Русия, както и от продължаващата манипулация на енергийните доставки. Нарастващите нива на инфлация, лихвените проценти и цените на енергията оставиха компаниите и гражданите в затруднение.

Повече за четирите приоритета на шведското председателство ТУК

Вижте как министър-председателят Улф Кристерсон представи приоритетите на шведското председателство в реч пред Риксдага (шведския парламент) на 14 декември. Тук можете да прочетете речта в нейната цялост.