Назад

Социален акселератор "Дамска бизнес общност" ще подкрепя женското предприемачество в България


Снимка: Асен Тонев/БТА

Социален акселератор "Дамска бизнес общност" ще подкрепя развитието на женското предприемачество в България, стана известно на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в София. 

Тази общност се роди благодарение на усилията на много предприемчиви дами в България, които години наред работим за това българската жена, жената в бизнеса, да заеме подобаващото си място в обществото ни и нейният статут да бъде достатъчно видим в България и в Европа, каза Виктория Караабова - Стоянова, съпредседател на Съвета "Предприемачество и стартъп" към БТПП, член на Изпълнителното бюро на "Дамска бизнес общност".

Това е първият в Европа социален акселератор за жени с предприемачески интерес. В него са добре дошли всички жени, които имат желание да развиват проекти, продукти, услуги, които искат да изграждат себе си като лидери, посочи тя. 

От януари до юни 2024 г. ще се проведе четвъртото издание на Националната менторска програма за жени предприемачи, беше съобщено още на пресконференцията. Инициативата е изцяло практически насочена да помага на жени да стартират собствен бизнес и е отворена за жени от цялата страна. Организира се от Съвет "Предприемачество и стартъп" към БТПП и фондация "ЗА добрите примери в бизнеса". Тя ще завърши с форума за женско предприемачество „Арена на дамския бизнес“ на 8 юни.

До момента за новото издание на програмата са се записали над 30 жени, още 20 имат възможност да го направят, като това може да стане до края на януари 2024 г., каза Виктория Караабова. От началото на менторската програма през 2021 г. досега, 150 жени са преминали през програмата. 

Караабова изтъкна, че програмата има голям процент на успеваемост, като по думите й това е заради политиките, които се провеждат в подкрепа, насърчаване и истинско менторство. Според проучване на организаторите, 67 процента от жените, преминали програмата, вече развиват собствен успешен проект, имат продукт, намерили са финансиране и са на пазара на работодателите, 23 процента по една или друга причина, са отложили, но не са прекратили своите търсения в предприемачеството, а едва 7 процента все още не са набрали смелост да заявят себе си, каза Караабова.

В менторската програма за 2024 г. ще се включат 21 жени ментори, каза Гена Събева, председател на "Дамската бизнес общност", съпредседател на Съвет "Предприемачество и стартъп" към БТПП и инициатор на  Национална менторска програма за жени, която се включи онлайн от Италия, където е на изложение за кръгова икономика и зелени индустрии. Тя съобщи, че от март 2024 г. в партньорство с УНСС ще започне програма "Приложно предприемачество". Четиримесечната програма е за хора в бизнеса и тя е отворена за всички, не само за жени, посочи Събева. Програмата е насочена за стартиране на бизнес, надграждане на бизнес, за постигане на високи пазарни цели, обясни тя.

В подкрепа на жените предприемачи продължава да бъде и програмата "Смарт лейди" на Първа инвестиционна банка, отбеляза Илона Станева, член на Изпълнителния съвет на "Дамската бизнес общност". Когато стартирахме "Смарт лейди" преди 5 години, нашата мисия беше да създадем не само инвестиционен продукт, а програма, която да подкрепя и насърчава женското предприемачество, посочи Станева. Тя коментира, че жените предприемачи у нас са малко, не защото са по-малко образовани или имат по-малко желание да развиват свой собствен бизнес, а просто не им стига смелост да го направят навреме. Станева цитира проучвания при старта и в хода на програмата, според които българската жена предприемач стартира свой собствен бизнес на по-голяма възраст – 40-45 години, отколкото жените предприемачи в Европа, които започват свой бизнес малко след завършване на университет или гимназия. В България развиваме и осъществяваме идеите си по-късно. Много ни се иска да провокираме българките, които искат да се занимават с предприемачество да стартират по-рано, посочи Станева. 

Автор: Анелия Цветкова, БТА