Назад

Среща в Стара Загора за бъдещето на енергийния комплекс “Марица Изток”


Министърът на енергетиката Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, кметове на съседни общини, народни представители от региона, общински съветници,  представители на синдикалните организации, както и на комплекса, граждани и др. участваха в дискусия за бъдещето на енергийния комплекс “Марица Изток”, организирана от община Стара Загора.

„Основното, което трябва да знаем е, че на територията на комплекса работят 4 големи предприятия – „Брикел“, „ТЕЦ 2“, „Контур Глобал“ и „Ей И Ес“ “, които се захранват с въглища. Ако някоя от тези мощности не работи или го прави с намален капацитет, знаем какво ще се случи с мините. Икономически това ще доведе до съкращаване на работници и в това се изразяват реалните притеснения на хората. По тази причина дебатът трябва да бъде насочен към следното: Какво се случва с комплекса „Марица изток“ след изтичането на договорите на част от централите през следващата година и какви са плановете на държавата?“, поясни кметът Живко Тодоров. Той допълни още, че до този момент не е даден нито един конкретен отговор. „Хората се притесняват за прехраната си и за бъдещето си. Ще бъде ли справедлив преходът и по какъв начин ще се случи той. Това са реалните опасения и ние ще разчитаме на конкретни отговори и мерки“, заяви кметът на Стара Загора.

„Прозрачната комуникация със засегнатите страни по темата за енергийния преход е ключов приоритет за екипа на министерството“, заяви министър Радев пред участниците във форума. По неговите думи, за да има успех трансформацията на комплекса „Марица изток“, трябва всички участници да са ангажирани с процеса. „Общественият разговор е задължително условие за успех по отношение на конкретните намерения в Маришкия комплекс“, каза още министър Радев.

Той акцентира пред участниците във форума, че екипът на МЕ е пряко ангажиран с разработването на Интегрирания план за развитие на комплекса “Марица Изток”.

Министърът беше категоричен, че Министерството на енергетиката няма да допусне разпоредителни действия със земи в комплекса, доколкото те са един от трите основни актива на комплекса, заедно с хората и енергийната свързаност.

Участниците в дискусията постигнаха съгласие за продължаване на диалога за намирането на общи решения, които да гарантират бъдещото дългосрочно развитие на комплекса “Марица изток“. Следващата, трета среща ще се проведе в рамките на месец август.