Брой 26 (2281), 08-02-2021
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ

Стандартизационна система - готова за бъдещето: Стратегията на CEN и CENELEC до 2030 г.


CEN и CENELEC публикуваха новата си стратегия до 2030 г. Този, ориентиран към бъдещето, документ от високо ниво ще подпомага насочването и организирането на работата на двете европейски организации по стандартизация и техните 44 членове в 34 европейски държави през следващото десетилетие.

Светът се променя по-бързо от всякога, подтикван от екологични и геополитически промени и технологични иновации. Структурните тенденции пораждат многообразие от предизвикателства в различните региони и индустрии и водят до непредсказуема, понякога дори турбулентна, пазарна среда. Но тези резки промени предлагат и възможности за растеж и иновации. С новата Стратегия 2030, разработена чрез обширен процес на консултации на национално и европейско ниво, CEN и CENELEC избират да работят в посока на тези възможности, като предоставят иновативни и гъвкави стандартизационни решения, които ще са от полза за социално-икономическата устойчивост на Европа като цяло.

Чрез новата си стратегия общността на CEN и CENELEC цели „изграждане на по-безопасна, по-устойчива и конкурентоспособна Европа чрез европейска и международна стандартизация”. За да постигнат това, организациите определят като своя мисия: „чрез мрежите на нашите заинтересовани страни ние създаваме стандарти, базирани на консенсус, за да създадем доверие, да изпълним изискванията на пазара, да дадем достъп до пазара и иновации за една по-добра, по-безопасна и по-устойчива Европа“.

Стратегия 2030 полага пет основни цели, които ще ръководят действията на CEN и CENELEC през следващото десетилетие:

Европейският съюз и Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) признават и използват стратегическата стойност на европейската система за стандартизация.

Нашите клиенти и заинтересовани страни се възползват от най-новите постижения в областта на дигиталните решения.

Нарастване на използването на и осведомеността относно стандартите и стандартизационните документи на CEN и CENELEC.

Системата на CEN и CENELEC да бъде предпочитаният избор за стандартизация в Европа.

Укрепване на нашето лидерство и амбиции на международно ниво.

Като стратегическа рамка за CEN, CENELEC и съответно за техните членове Стратегия 2030 ще даде референтна рамка, за да осигури взаимно допълване, съгласуваност и последователност в стратегическите действия и дългосрочните цели на всички участници в общността на CEN и CENELEC.

Президентът на CEN Винсан Лафлеш коментира: „Нашата десетгодишна Стратегия 2030 е изготвена с оглед на паралелно протичащите дигитален и зелен преход. Така ще имаме възможност да се уверим, че европейската стандартизация е в крак с 21-ви век и е готова и способна да подкрепя радикална трансформираща стратегия за растеж на Европа“.

Президентът на CENELEC Дани Стуртенваген добавя: „Тази стратегия е колективно усилие. Само чрез ангажиране на широкия ни и разностранен кръг от членове и заинтересовани страни можем да постигнем амбициозните цели, определени в Стратегия 2030. Затова приканваме всички наши членове и заинтересовани страни да се присъединят към нас, когато тръгваме по този вълнуващ път към 2030 г.“

CEN и CENELEC започват да прилагат общата си Стратегия 2030 през 2021 г. Пълният текст на документа може да бъде изтеглен от тук.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Новоназначеният посланик на България в Египет посети БТПП
Обсъждане на възможностите за развитие на българо-египетските икономически връзки Още
Сътрудничество между БТПП и Център за върхови постижения „Наследство БГ“
Съвместни инициативи в областта на образованието, науката и практиката чрез иновативни технологии в креативната и рекреактивна индустрия Още
Среща с Асоциация на козметиците в България
Обединяване на усилията за актуализация на нормативната база в бранша Още
Стартира поредица от онлайн събития с руски партньори
Първо с фирми от Пермския край, следват с партньори от Красноярск, Чувашия, Челябинск, Башкирия... Още
БГ Баркод: български производител на месо
„Бийф Мийт Велинград“ ЕООД с най-много въведени продукти в електронния каталог БГ Баркод за седмицата 25-29 януари 2021 г. Още
АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Профил и траектория на развитие на районите в Северна България
Автор: Петър Ганев, Институт за пазарна икономика Още
ЕНЕРГЕТИКА И ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА
Европейската комисия стартира обществено обсъждане на Плана за реформи на българския електроенергиен пазар
Предизвикателства, произтичащи от новата европейска законодателна рамка, изискваща преход към нов нисковъглероден пазарен модел Още
СТАНДАРТИЗАЦИЯ, СЕРТИФИКАЦИЯ
Стандартизационна система - готова за бъдещето: Стратегията на CEN и CENELEC до 2030 г.
Иновативни и гъвкави стандартизационни решения - от полза за социално-икономическата устойчивост на Европа Още