Назад

Стартира Национална менторска програма за жени предприемачи в България 2024


На 26 януари 2024 година започва четвъртото издание на Национална менторска програма за жени предприемачи в България. В него участват 23 дами ментори и 50 жени, които искат да превърнат своите идеи в собствени бизнес проекти или да надградят вече започнати бизнеси. Заедно те ще работят в следващите шест месеца, за да излязат на 8 юни на голямата сцена на най-мащабния форум за женско предприемачество у нас - „Арена на дамския бизнес“, да представят своите вече готови бизнес проекти пред инвеститори, партньори, потенциални клиенти и да влязат в света на бизнеса. Програмата е отворена и за дами, развиващи проекти в сферата на социалното предприемачество. А от тази година програмата ще подкрепи чрез своя партньор UNHCR Bulgaria и 3 дами от бежанската общност в България.

Модулите се провежда всеки последен петък, събота и неделя от януари до май в Българската търговско-промишлена палата. Програмата включва интензивни практически занятия, нови знания и умения, индивидуален подход и отношение, допълнителни събития, нови запознанства и изграждане на мрежа от контакти.

Новото през 2024-та е провеждането на различни тематични „работилници“, по време на които дамите ще надграждат знанията и уменията. Изборът на уъркшоп ще бъде според нуждите и интересите на всяка от жените.

Официалното откриване на сезона е на 26 януари, от 9.30 ч., в Българската търговско-промишлена палата. В събитието ще участват съпредседателите на Съвет „Предприемачество и стартъп“ към БТПП и ментори в програмата Гена Събева и Виктория Караабова-Стоянова, председателят на БТПП Цветан Симеонов, дамите ментори, участнички в настоящи и в минали издания, гости.

Национална менторска програма за жени предприемачи е част от дейността на Съвет „Предприемачество и стартъп“ към Българската търговско-промишлена палата (БТПП). В поставените от Съвета цели са развитие на предприемачеството в България и в частност женското предприемачество и връзката образование - бизнес.

Менторската програма се реализира в партньорство с Българска търговско-промишлена палата, Предприемачи БГ, Менторите БГ, Фондация „ЗА добрите примери в бизнеса“, Smart Lady, BPW България, UNHCR Bulgaria и др.  организации и институции.

Програмата е насочена към: стартиращи предприемачи - дами, които имат идея за бизнес и искат да я реализират, но нямат кураж, знания и опит; собственички на вече съществуващи бизнеси в развитие, които търсят подкрепа, за да се справят с предизвикателствата, с конкуренция, с пазарите, с налагането на бранда или с друг тип предприемачески казуси; дами в семейния бизнес, които търсят решение за личностното си израстване като предприемач - следващо поколение.

За първи път Менторската програма се провежда през 2021 година. Тогава се ражда и финалното събитие – „Арена на дамския бизнес“. След три успешни техни издания, през 2023 година естествено се оформи и Дамска бизнес общност, която поддържа енергията, вдъхновението и ентусиазма на ментори, участнички и партньори.

***
За повече информация:
Виктория Стоянова, Съвет "Предприемачество и стартъп"
+359 898 635 935, stoyanova.academy@gmail.com