Брой 215 (2221), 09-11-2020
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ

Процедура за влизане във Виетнам на чуждестранни граждани в условията на пандемията от COVID-19


Виетнам прекрати влизането в страната на всички чуждестранни граждани от 22 март 2020 година и впоследствие прекрати всички международни полети. Въпреки това, позволява се на дипломати,  чуждестранни инвеститори, експерти, квалифицирани работници и студенти да влизат в страната със специални разрешителни за влизане.  Всички чужденци, с изключение на тези в краткосрочни официални и бизнес посещения, се подлагат на 14-дневна карантина в централизирано правителствено съоръжение, корпоративно седалище или определен хотел.

Виетнамските власти препоръчват на работодателите да използват авторитетна професионална фирма, за да се справят със сложностите и административните процедури за осигуряване на влизане в страната на техните чуждестранни служители.

        Тъй като Виетнам успява да държи под контрол пандемията от  COVID-19 по-добре от повечето страни в света и отчита досега само 35 смъртни случая, правителството насърчава бизнеса да възобнови дейността си. Въпреки че забраната за влизане на чужденци остава в сила, правителството поиска от съответните компетентни институции да улеснят влизането на инвеститори, технически експерти, висококвалифицирани работници, мениджъри, служители и дипломати. Виетнам, към момента, остава затворен за чуждестранни туристи.

        До септември т.г., ограничен брой чуждестранни експерти, мениджъри и студенти влязоха във Виетнам със специални полети от Южна Корея, Япония, Китай, Русия и други държави.

        От 15 септември т.г. виетнамското правителство разреши възобновяването на шест международни въздушни маршрута между Виетнам и Гуанджоу (Китай), Токио (Япония), Сеул (Южна Корея), Тайпе (Тайван), Пном Пен (Камбоджа) и Виентян (Лаос).  

        Чуждестранните служители в регистрирани във Виетнам компании, които искат да влязат в страната, трябва да гарантират, че техният работодател може да им съдейства при получаването на необходимите документи и да ги информира за настъпилите промени в нормативната уредба.

        Тъй като властите не посочват какъвто и да е срок за обработка на документи, работодателите трябва да получат всички необходими одобрения и документи възможно най-бързо, така че всякакви забавяния да бъдат ограничени.

        За да улеснят пристигането във Виетнам на своите чуждестранни служители,  работодателите трябва да предприемат следното:

        1. Работодателят е длъжен да представи писмо до местния провинциален народен комитет с конкретни подробности относно данните за работата на служителя, както и неговия план за пътуване;

        2. След това, местният провинциален народен комитет взема решение и изпраща искането до имиграционните власти;

        3. Ако заявлението бъде одобрено, работодателят също трябва да представи писмо и необходимите документи в имиграционния отдел, включително решението на местния провинциален комитет за одобрение.

        Според постановление № 3949/CV-BCD от 24 юли 2020 година на виетнамското правителство, съдържащо допълнителни изисквания към чуждестранните работници, влизащи във Виетнам, следва следното:

        1. Чуждестранните работници ще трябва да се тестват за COVID-19 три дни преди да влязат във Виетнам, използвайки PCR тест. Тестовете трябва да се правят в специализирани центрове, одобрени от съответното правителство или от Световната здравна организация;

        2. Всички влизащи в страната лица, включително виетнамски граждани, ще трябва да си плащат престоя за карантина от 1 септември 2020 година;  

        3. Чуждестранните работници трябва да имат международна здравна застраховка. Ако нямат, техният работодател е задължен да плати за лечението им, в случай че са заразени с COVID-19.

        На 31 август 2020 година, Министерството на здравеопазването на Виетнам обяви заповед № 4674/BYT-MT, отменяща задължителната 14-дневна карантина за чуждестранните експерти, инвеститори, мениджъри и дипломати, ако престоят им във Виетнам е по-малко от 14 дни. Ако след 14 дни искат да останат във Виетнам, те могат да го направят без карантина, при условие че тестовете за вируса са отрицателни.

        Те, обаче, трябва да се съобразяват с всички други здравни мерки, които включват:

        1. Оставане на определено място за настаняване и следване на планирания маршрут на командировката;

        2. Инсталиране и използване на приложението за проследяване «Bluezone» по време на престоя им във Виетнам;

        3. Носене на маска за лице и поддържане на лична хигиена.

        Чуждестранните експерти, влизащи през гореспоменатите шест международни въздушни маршрута, могат да бъдат обект на кратък карантинен период от пет дни, при условие че тестовете им са отрицателни два пъти след влизането им във Виетнам и са в съответствие с изискванията на местните здравни власти. През тези пет дни те трябва да се самоизолират вкъщи или в централата на съответната компания.

        Тестването за COVID-19 се извършва поне два пъти по време на карантинния период. След изтърпяване на задължителната карантина лицата могат да бъдат под медицинско наблюдение още 14 дни.

         

Изготвил:

Олег Маринов

Ръководител на СТИВ-Хошимин

 

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Повече прозрачност и правилно прилагане на международни стандарти GS1
Нови версии на БГ Баркод за Android и iOS ще бъдат пуснати в началото на декември Още
Научна конференция “Проблеми на трудовото и осигурителното право”
Доклади по актуални правни проблеми на бъдещето на труда Още
БИЗНЕС СРЕДА
КОВИД ефектът върху започването на бизнес
Автор: Институт за пазарна икономика Още
ИКОНОМИКА
НСИ: Очаквано продължават да растат покупките на дребно онлайн
В допълнение повечето магазини за храни също започнаха да доставят до дома Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Напредък по антикризисните икономически мерки, изпълнявани от Министерството на икономиката
За периода от 23 октомври до 6 ноември 2020 г. Още
АНКЕТНО ПРОУЧВАНЕ
Стартира онлайн анкета за цифрова реформа в строителния бранш
Да се установи готовността за започване на цифрова реформа в строително-инвестиционния процес Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Процедура за влизане във Виетнам на чуждестранни граждани в условията на пандемията от COVID-19
СТИВ-Хошимин Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейска седмица на професионалните умения: „ПОО за екологичен и цифров преход“