Брой 129 (639), 09-07-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ

Промени в изискванията от страна на гръцките контролни органи относно необходимите документи за МПС от България


По информация от СТИВ-Солун, има промени в изискванията от страна на гръцките контролни органи по отношение на необходимите документи за МПС от България и зачестилите случаи на налагане на административни наказания на водачи на МПС.

При пътуване на територията на Република Гърция, водачите на всички видове МПС, включително тези, които са закупени на лизинг, следва да представят оригиналните първа и втора част на свидетелство за регистрация на автомобила при проверка от гръцките контролни органи. Не се приемат нотариално заверени копия на първа част на оригиналното свидетелство за регистрация на автомобила. Въведените изисквания са на основание чл. 5, пар. 1 от Директива 1999/37/ЕО, където е посочено: „За целите на идентифицирането на превозното средство в пътния трафик държавите-членки могат да изискат водачът да носи при себе си първа част от свидетелство за регистрация.” При липса на изброените документи се налага парична глоба (300 евро за автомобила и 100 евро на водача - за леки автомобил и 800 евро за автомобила и 100 евро за водача - за товарни автомобили), снемане на регистрационните табели и отнемане СУМПС на водача за определен срок.

Глобите се заплащат в пощенските клонове в Гърция. Регистрационните табели и СУМПС се получават обратно от съответното полицейско управление след изчитане на наказателния срок.

Информация за въведените изисквания е публикувана на електронните страници на МВнР, както и на електронните страници на Посолството и Генералното консулство на Република България в Атина и Солун.

Продължават разговорите между българското Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията и ИА „Автомобилна администрация”, от една страна, и техните гръцки колеги, от друга, за разрешаване на ситуацията. Към момента няма яснота за начина, но се преговаря за преодоляване на възникналите проблеми от въведените изисквания от страна на гръцките контролни органи.

НОВИНИ ОТ БТПП
На срещи в парламента БТПП отново поиска политиците да отстояват националния интерес
Постигане на балансирани решения на проблемите в сферата на енергетиката, здравеопазването... Още
Представяне и тестване на нов продукт по проект "Linked2media"
Чрез използване на иновативна онлайн платформа фирмите ще могат да получават информация за оценката на техните търговски марки и продукти Още
Проведе се учредително събрание на Българо-туркменистанска индустриално-търговска палата
Избрани бяха управителни органи на сдружението Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Ръст на строителната продукция през май
На годишна база увеличението се определя от положителния темп при гражданското/инженерното строителство Още
ПАЗАР НА ТРУДА
Агенция по заетостта: 50 хил. по-малко безработни от началото на годината
През юни най-много свободни работни места на първичния пазар в бюрата по труда са заявени от преработващата промишленост Още
ИНФОРМАЦИЯ ОТ СТИВ
Промени в изискванията от страна на гръцките контролни органи относно необходимите документи за МПС от България
При липса на необходимите документи се налага парична глоба Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Инициатива за младежка заетост - среща между Комисията и държавите членки за ускоряване на използването на 6 млрд. евро от фонда
Конкретно за България определените средства са 51,56 млн. евро Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN